Hatodikak vagyunk a világ legegészségtelenebb országai listán

Átfogó összehasonlítást közölt a világ legegészségtelenebb országairól a Clinic Compare egészségügyi szaklap az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a CIA World Factbook és a World Lung Association adataira alapozva. A lista a személyekre lebontott évenkénti alkohol- és cigarettafogyasztást, illetve az elhízást vette alapul.

Hazánk a több mint 170 ország közül bekerült a 10 legegészségtelenebb országai közé. Ez a „remek” eredmény abból is adódhat többek között, hogy a 20 legegészségtelenebb országa közül 10 Kelet-Európában található.

A tizedik helyen megosztva szerepel Litvánia és az Egyesült Államok – előbbi ország polgárai fogyasztják a legtöbb alkoholt a Földön: évente 18,2 litert, míg utóbbiban a felnőtt lakosság 35 százaléka elhízott.

A hatodik helyen található a táblázatban Magyarország. Nálunk évente minden lakosra átlagosan 1774 szál cigaretta elszívása jut, a férfiak 40 a nők 30 százaléka pedig elhízott. Szeszfogyasztásunk is elég erős, 13,3 liter csúszik le évente egy ember torkán.

Szlovákia előz minket, északi szomszédunknál több alkohol fogy, és hangyányit magasabb az elhízottak aránya is. Negyedik helyen a fehéroroszok vannak önpusztításban, míg a dobogó legalsó fokára a szlovének fértek fel kiemelkedő dohányzási mutatójuknak köszönhetően.

A második helyen Oroszország végzett, igaz sokan is lakják, sokan isznak, sokan dohányoznak.

A világ legegészségtelenebb országa pedig Csehország, ahol összesítve 5. helyen állnak alkoholfogyasztásban, tizenegyedik dohányzás terén, és a népesség közel 30%-a elhízott.

 

Forrás: NLCafé/HRGlobe

Facebook Kommentek