Van, hogy a szex fontosabb, mint az alvás

Az, hogy az alvás rendkívül fontos, nem vonhatjuk kétségbe. Vannak azonban helyzetek, amikor más dolgok fontosabbak: a csecsemő ellátása, a szakdolgozat leadása, egy izgalmas könyv olvasásának befejezése, így ilyenkor általában tovább fennmaradunk, és kevesebbet alszunk.

A szakemberek felfedezték, hogy a hím gyümölcslegyek egyes neuronjai azt a célt szolgálják, hogy az álmot elnyomják, hogy a rovarok képesek legyenek nőstényekkel szaporodni. Úgy tűnik tehát, hogy nem csak az ember képes arra, hogy álmossága ellenére szükség esetén ébren maradjon, hanem mindez evolúciós szükséglet.

„Az elképzelés, miszerint az alvás és a párzás egymással két ellentétes dolog, amelyek örök harcban állnak, teljesen intuitív, de korábban még nem született tudományos igényű kutatás a témában. Az érdekelt minket, hogy miként küzdenek egymással az alvást és a szaporodást segítő ösztönök, mi ennek a neurális háttere pontosan” – fogalmaz a kutatást vezető Kyunghee Koh, a Thomas Jefferson University munkatársa.

A szakemberek felfedezték, hogy a hím gyümölcslegyek az éjszakát többnyire ébren töltik, és a közelben lévő nőstényeket kutatják, majd párzanak. Ha azonban a hím már számos nősténnyel párzott, és ezért szexuális motivációja alacsony, egyszerűen ignorálja a nőstényt, és inkább alszik. Amikor azonban „szex-helyzet” van, egy octopamine nevű neurotranszmittert bocsát ki a hím szervezete, ami leginkább az emberi noradrenalinhoz hasonló, és ez ébren tartja a rovart.

Facebook Kommentek