A művésznő, akiről Matisse portrét szeretett volna festeni

Fotó: YouTube

Françoise Gilot  sokáig csupán Picasso múzsájaként élt a köztudatban. A tavalyi év folyamán 101 évesen elhunyt festőművész ma már kikerülhetetlen alakja a kortárs képzőművészetnek.

Az elmúlt évek során több festménye is megugrotta az 1 millió dolláros leütési árat aukciósházak árverésein, és a hazai műtárgypiacra is betört. Decemberben nyitotta meg kapuit a Műcsarnok és a Várfok Galéria közös rendezésében Françoise Gilot európai viszonylatban valaha volt legátfogóbb kiállítása, ívként bemutatva egy legendás élet legendás munkásságát. Íme, néhány érdekes tény a felszálló főnix, Françoise Gilot életéből.

Françoise Gilot egyetlen gyermeke volt apjának, Émile Gilot-nak. A férfi nehezen viselte, hogy lánya és nem fia született, ezért szemrehányásokat is tett gyermekének. Gilot-t fiúsan öltöztették, haját rövidre vágták. Apja úgy gondolta, hogy a gyermekek 8 éves korukig a legfogékonyabbak a tanulásra, így éjt-nappallá téve olvastatott vele, „felhasználva” a gyermek Gilot inszomniáját. Ennek következtében Gilot 12 éves korára olyan szerzők műveit olvasta, mint Baudelaire, Villon, Ronsard, Rabelais és Poe. Módszerei azonban néha radikálisak voltak: ragaszkodott ahhoz is, hogy az eredetileg bal kezes Françoise megtanuljon jobb kézzel is írni, ugyanolyan atlétikai feladatokat teljesítsen, mint a korosztályabeli fiúk. Apja kíméletlen volt akkor is, ha a kis Gilot félt valamitől.

Tériszonyára „válaszul” magas helyekre kellett felmásznia, majd leugrania onnan, víztől való félelme miatt pedig egyre hosszabban és egyre gyorsabban kellet úsznia. Gilot nyolcéves korára nem félt semmitől, mi több vonzó lett számára a veszély – később többek között ezzel magyarázza, hogy Picasso miért volt számára izgalmas.

Jómódú nagyanyja rendszeresen rendezett teadélutánokat, ahol egyik alkalommal egy különösen öltözött vendég tett látogatást, egyből felkeltve az akkor csupán ötéves Françoise figyelmét. Amikor megtudta, hogy az illető művész, felkiáltott: „Én is festő leszek!” Apja támogatta ebben, mint időtöltés, de azt szerette volna, ha tudós vagy ügyvéd válna belőle, így ennek hatására jogot kezd tanulni.

1946-ban Picasso mutatta be Françoise Gilot-t Matisse-nak. A fiatal nő szépsége és karaktere megigézte a korosodó művészt: portrét kívánt festeni róla, melyben a lány haja zöld, míg bőre a kék különböző árnyalatait öltötte volna magára. Picassót untatta ez az elképzelés, így végül nem hagyta, hogy sor kerüljön az arckép megfestésére. Ugyanakkor, később az év folyamán, Picasso maga valósította meg a koncepciót – ez a mű lett a híres La Femme-Fleur (1946).

Az elmúlt években két festménye is rekordáron, 1,3 millió dollárért (több mint 450 millió forint) illetve 9,850,000 honkongi dollárért (több mint 400 millió forint) kelt el a Sotheby’s és a Christie’s árverésein. Françoise Gilot munkássága fokozatosan kerül az őt megillető helyre a műtárgypiacon is.

Facebook Kommentek