Az apákat is érinti a szülés utáni depresszió

Szerencsére egyre több híresség – köztük Brooke Shields, Drew Barrymore és Chrissy Teigen – beszél nyíltan szülés utáni depressziójáról, így az érintett nők nagyobb eséllyel azonosítják a tüneteket és kérnek professzionális segítséget. Ha azonban egy férfi teszi ugyanezt, többnyire durva támadásokkal kell szembenéznie.

Nemrég Adam Busby színész vallott a szülés utáni depresszióról, aminek kapcsán sokan önzőnek titulálták. Pedig a férfiak körében is létező, hormonális szinten is kimutatható jelenségről van szó, amit nem lehet annyival elintézni, hogy „légy férfi, és gondolj a családodra”.

Mint kiderült, a jelenség olyannyira része mindennapjainknak, hogy a friss apák mintegy 10 százaléka számol be depressziós tünetekről gyermekük születését követően, ami nagyjából kétszerese a férfiak körében jelenlévő depresszió arányainak.

A nők esetében a szülés utáni depresszió a hormonváltozásoknak tudható be, míg a férfiak körében kevésbé ismertek az okok. Kiderült azonban a friss kutatásból, hogy a férfiak hormonszintje – legfőképpen tesztoszteronszintje – alapján jó eséllyel megjósolható, szembe kell-e majd nézniük ezzel a problémával. Sőt, mindez azt is sejteti, partnerük depressziós lesz-e.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek