Wc-használat, avagy mi a leghigiénikusabb megoldás

A nyilvános vécék valahogy mindig kétséget ébresztenek az emberben. Kicsit olyan, mint egy bordélyház: sok mindenki megfordul ott, csak az nem mindegy ki, mit csinál odabenn. Azonban a szükség nagy úr, s előbb-utóbb kénytelen rávenni magát az ember, hogy használja a nyilvános vécét.

Érthető az ellenszenv, kevés olyan mosdóval találkozunk, ami ránézésre tisztának tűnik és higiénikusnak. Sokunknak különböző módszerei vannak a vécécsésze használatáról: vannak, akik inkább a kényelmetlenséget választják és inkább guggolnak a kagyló felett, mások wc-papírral építenek „fészket” az ülődeszkára biztonságos óvintézkedésként.

Kétségtelen, logikus és higiénikus döntésnek tűnik, azonban valójában egyáltalán nem az, sőt, akár nagyobb veszélynek is kiteheti magát az ember, mivel így sokkal több baktériummal érintkezik a bőr.

A wc-kagylót és -ülőkét úgy tervezték és alakították ki, hogy az élesebb felületek miatt a kórokozók nem tudnak „felkúszni” a műanyag felületre. Ellenben a wc-papír kifejezetten nagy felszívóképességgel rendelkezik, ezzel lehetőséget teremtve a bacilusoknak a műanyag felület felkúszására.

Szerencsére első védelmi vonalunk, a bőrünk elég erős ahhoz, hogy megóvjon minket a vécében lévő fertőzésektől –  egyébként elég sok baktérium található meg a vécében, amik már egyébként is jelen vannak környezetünkben és szervezetünkben egyaránt.

Ettől függetlenül a legjobb megoldás, ha megbízható, tiszta helyen ülünk rá a vécére, és használat után alaposan kezet mosunk.

 

Forrás: joy.hu/VKN

Facebook Kommentek