Korán eldől az elhízás

Az elhízás komoly társadalmi betegség hazánkban. Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermekdietetika specialistája szerint teljes szemléletváltásra van szükség már a fogantatástól.

Hazánkban minden ötödik magyarkisiskolás túlsúlyos vagy elhízott. Magyarországon a 6-8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány. Ezzel hazánk az erről szóló 200-as világlistán – amelynek elején a legrosszabb eredményű országok állnak – a túlsúlyos lányok tekintetében a 99., az elhízott lányok arányát illetően a 85. helyen áll, míg fiúknál az 50. és az 54. helyet értük el.

Ki számít túlsúlyos gyereknek?

A testtömeg-index mint mérőszám, már gyermekkorban alkalmazható, igaz a szakemberek inkább a testzsír maghatározására törekszenek. Esetenként bőrredőmérés is alkalmazható: ilyenkor öt ponton megmérik a bőrredő vastagságát, az ebből kapott értékből pedig képlettel kiszámolják a testtömeg-indexet. Gyermekkorban fiúk esetében akkor beszélünk túlsúlyról, ha 25 százalék fölötti a testzsír aránya, lányoknál pedig akkor, ha meghaladja a 30 százalékot.

A továbbiakat itt olvashatják!

 

Forrás: Házipatika.com

Facebook Kommentek