Mennyi időm van még?

Mit tudhatunk meg egy termékenységi tesztből?

37 éves kor után a nők reprodukciós képessége meredeken csökken, 45 éves kor után pedig már legtöbb esetben minimális. Ennek oka a petefészkekben lévő megtermékenyíthető petesejtek számának rohamos fogyása, valamint a még meglévő petesejtek örökítő állományának még erőteljesebb romlása. Dr. Szakács Zoltán szülész – nőgyógyász főorvos, az EndoCare Endokrinológiai Centrum meddőségi specialistájának írása.

A háttérben lapuló tények

Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket – különböző oldalról megközelített tudományos cikkekben – arra, hogy a fejlett országokban, az utóbbi évtizedekben egyre későbbi életkorban vállalnak a nők gyermeket. Ebben szerepet játszik az időben egyre inkább kitolódó párválasztás, a nők mind gyakoribb munkavállalása valamint – ezzel szoros összefüggésben – nagy valószínűséggel a vezető pozíciókkal járó karrierlehetőségek. Emellett megemlíthetjük a fiatal korban meglévő útkeresést is, amelynek gyakori kísérő jelensége a több területen elkezdett, újrakezdett felsőfokú tanulmányok, s ezzel együtt a végzettség későbbi megszerzése, amelynek következtében a munkakezdés és a karrier is egyre jobban kitolódik.

A modern orvostudomány eszközei azonban nem állítják meg a biológiai folyamatot. Fontosak, de nem igazán befolyásoló tényezők az egészségesen élt, jó táplálkozáson, sporton alapuló mindennapok sem. A „sokkal jobban nézek ki, mint a korombéli nők” élménye nem helyettesíti a tényeket.  Akkor sem, ha ezeket a gondolatokat erősítik a médiában megjelenő hírek, amikor egy-egy ismert személyiség 40-45 éves korában ad életet a gyermekének. Azt sugallva ezzel, hogy a modern orvostudomány minden nehézség nélkül megoldja későbbi életkorra csúszott gyermekvállalás problémáját.

Egy kérdés

Próbaképpen hasonlítsuk össze egy 20 éves korban készült fényképünket a mostanival – van különbség a kettő között? Ha van, miért gondoljuk, hogy a petesejtek nem változtak az elmúlt évek alatt? Természetesnek vesszük, hogy a sportolók 30-35 éves koruk körül visszavonulnak, mert teljesítményük már jelentősen elmarad 20-25 éves társaikétól. Vajon a petesejtek javulnak vagy romlanak ez alatt a 10-15 év alatt? Sajnos romlanak!

Mire jó a termékenységi teszt?

A modern orvostudomány, a kutatások fejlődésével valóban sok segítséget képes nyújtani, olyat, amelyre néhány évtizeddel ezelőtt esetleg még nem volt lehetőség. Azonban napjainkban a hiányzó petesejteket nem tudjuk pótolni, a rossz kromoszóma-állományt nem tudjuk kijavítani. Sajnos, arra sincs lehetőségünk, hogy pontosan megmondjuk, hogy egy jelen pillanatban egészségesnek tűnő 20-30 éves nőnél mikor következnek be a fent leírt változások. Arra azonban már képesek vagyunk, hogy kiemeljük azokat, akiknél már alig, vagy egyáltalán nincs idő arra, hogy várakozzanak. Ehhez laboratóriumi vizsgálatokat, valamint speciális ultrahang-vizsgálatokat használunk. A mai nagy teljesítményű, térbeli képalkotást is lehetővé tevő ultrahang-készülékekkel felmérhető a petesejtek érési folyamata. A méhnyálkahártya, valamint a petefészkek véráramlási viszonyainak feltérképezése pedig csaknem a laborvizsgálatokkal egyenértékű – néha még annál pontosabb- képet ad arról, hogy mennyi tartaléka van még a petefészkeknek (https://endocare.hu/mennyi-idom-van-meg/), ezen kívül segít annak megítélésében, hogy az érőfélben lévő petesejt egészséges, vagy nagy valószínűséggel kóros lesz, illetve, ha megtermékenyül, a méhnyálkahártya alkalmas lesz-e a beágyazódásra?

 

Szerző: Dr. Szakács Zoltán szülész – nőgyógyász főorvos – meddőségi specialista EndoCare Endokrinológiai Központ

 

Facebook Kommentek