Klimax-sztorik – „Sokan vigyorognak rajta, de aki nem tapasztalta, nem tudhatja milyen szenvedés ez” (X)

Sára 59 éves. 12 évvel ezelőtt kezdődtek nála a menopauzás panaszok.  Hamar rájött, hogy valamit kezdenie kell magával, mert ez hosszú projekt lesz.

Sára szinte az első klimaxos tünetek jelentkezésekor elment a nőgyógyászához, aki nem igazán tudott vele mit kezdeni. „Majd elmúlik – mondta –, ne figyeljen rá, mások is túlélték már”. Nem volt mese, Sárának kellett megoldást találnia.

– Most úgy látom, minden rendben. Hogy sikerült?

– Ne szaladjunk előre. Hadd kezdjem ott, hogy nálunk a családban minden nőt extrán megviselt a menopauza. A nővéremmel kezdődött, de előtte persze anyukám is megszenvedte ezt az időszakot. Ő ugyan kapott valami külföldi szert az orvosától, de az nagyon régen volt, a nevére sem emlékezett. Ő tehát nem tudott nekem segíteni.

„Az interneten láttam egy dokumentumfilmet, amiben korombeli nőket mutattak hasonló panaszokkal. Akkor határoztam el, hogy találok számomra megfelelő megoldást.”

Szóval jól tudtam, mi vár rám. A klimax nálam nagyon keményen indult, szinte egyik napról a másikra megjelentek a tünetek, aztán fél évig semmi, mert megint normálisan működtem. Egy forró augusztusi napon azonban minden kezdődött elölről: úgy néztem ki az egyik céges meeting előtt, mintha leöntöttek volna egy vödör vízzel. Nem ragozom, katasztrofálisan éreztem magam. A hőhullámok kikészítettek, nem tudtam aludni, és viszonylag rövid időn belül 26 kilót híztam. Bár a családom elviselt, én nagyon szenvedtem. Sokszor mondtam olyat, amivel megbántottam a szeretteimet, vagdalkoztam, másra hárítottam a hibákat. A saját kiborulásaimat persze mindig jogosnak éreztem. Ha nem sikerült valami, mindig másokat okoltam.  Mivel megszűnt a munkahelyem, betársultam a férjem vállalkozásába, de a sikertelenségeket mindig másokra hárítottam.

És persze jöttek a tanácsok, melyek nyomán nyakló nélkül ittam a gyógyteákat, szedtem a különféle „no name” bogyókat, „gyógyspray”-ket használtam, speciális étrendet követtem, de egyik sem használt. Nem csoda, hogy ezek után még jobban befeszültem, még pánikrohamaim is lettek. Nem kívánom senkinek azt a pár évet.

A barátnőmmel folyamatosan konzultáltam, ő vetette fel, hogy mi lenne, ha a sok ismeretlen pirula helyett valami ismert és bevált készítményt próbálnék ki. 

– És sikerült ilyenre rátalálnod?

– Nem volt könnyű, mert akkorra már eléggé szkeptikus lettem. Végül mégis ráakadtam egyre. Nekem a Remifemin vált be! No meg az életmódváltás: egészségesebb ételek, sok folyadék, és egy kis mozgás. Az én mozgásterápiám a NIA, mivel a zene és a tánc mindig igazi örömforrás a számomra.

Vény nélkül kapható, poloskavészkivonat-tartalmú gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Facebook Kommentek