Sok páciens az orvos javaslata ellenére hagyja el a kórházat

Az Egyesült Államokban számos esetben a páciens ragaszkodik ahhoz, hogy saját felelősségére elhagyja a kórházat akkor is, ha az orvos ezt határozottan nem ajánlja. A döntés hátterében a legtöbbször biztosítási problémák rejlenek.

Egy igen nagyszabású, 29 millió kórházi éjszakát elemző amerikai kutatás lerántja a leplet arról, hogy kik hajlamosak a leginkább erre a fajta viselkedésre. A fiatal páciensek jóval nagyobb eséllyel hagyják el a kórházat idő előtt, mint a idősek: a 65 év felettiek csak negyedakkora eséllyel távoznak saját felelősségükre, mint a fiatalabbak.

A kortól függetlenül a férfiak körében gyakoribb problémáról van szó: ők nagyobb eséllyel távoznak idő előtt, mint a nők. Tovább növekszik ennek kockázata, amennyiben egyáltalán nincs biztosításuk, a Medicaiddel (ez a szociálisan rászorulók biztosítója) szerződtek, illetve mentális betegséggel is küzdenek – állapította meg a Mount Sinai Egyetem kutatása, Dr. Jashvant Poeran vezetésével.

Ami a 65 évesnél idősebbeket illeti: az ő esetükben különösen a feketék és az alacsony jövedelműek hagyják el a kórházat. Az utóbbi csoport esetében 57 százalékkal magasabb a kórházat orvosi utasítás ellenére elhagyók aránya.

További érdekesség, hogy 2003 és 2013 között a 65 éven aluli kórházelhagyók arénya 1,4 százalékról 1,8 százalékra nőtt. A részletek a Journal of the American Geriatrics Society c. szaklapban olvashatók.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek