Ha túl sok a hódoló, jobban válogatunk

Azok az online randioldalakon mozgó felhasználók, akiknek sokan írnak, kevésbé vannak megelégedve a felhozatallal, és gyakrabban váltanak partnert az ismerkedési folyamat során – derül ki a University of Wisconsin–Madison friss kutatásából.

„Amikor nagyon sok választási lehetőség áll rendelkezésünkre, ösztönösen kevésbé vagyunk elégedettek, és azt hisszük, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Ilyenkor a döntéshozatal – jelen esetben az elköteleződés – mindig nehézkesebb” – fogalmaz a kutatást vezető Catalina Toma professzor.

A szakemberek 152 hallgatót vizsgáltak. Voltak közöttük, akik 24 potenciális partner közül választhattak a társkereső oldalon, míg mások csupán hatból. Mint kiderült, minél több opció volt adott, annál kevésbé voltak elégedettek döntésükkel egy hét elteltével a részvevők.

„Ilyenkor az emberek a bőség zavarában hajlamosak azon agyalni, hogy mi lehetett volna, és így még több randit szeretnének tető alá hozni. Azok, akik azonban eleve kevesebb partner közül választhattak, jó eséllyel elégedettebbek döntésükkel, hiszen nem csábítja őket ilyen mértékben a „mi lett volna ha” égető kérdése” – teszi hozz Toma.

Az anyag a Media Psychology című szaklapban került publikálásra.

Facebook Kommentek