A placebo akkor is működik, ha tudjuk, hogy kamuról van szó

Fotó: Pexels

Meglepő felfedezéssel álltak elő Harvard és a Baseli Egyetem kutatói: felfedezték, hogy a placebo-tabletták akkor is hatnak a páciensre, ha az tisztában van azzal, hogy egyszerű cukorkát kapott, gyógyhatás nélkül.

A szakemberek olyan résztvevőket vizsgáltak, akiknek karja enyhén megégett, de csak az érintettek fele tudta, hogy valójában placebót kaptak. Ennek ellenére egyforma hatással volt a kezelés mindegyik páciensre: azok is ugyanolyan mértékben gyógyultak, akik tudták, hogy hatástalan pirulát kaptak.

A kutatásban 160 „egészséges” önkéntes vett részt, akiknek életkora 18 és 65 év között alakult. Az enyhén égett bőrfelületre voltak, akik nem kaptak semmilyen kezelést, voltak, akik egy krémet kaptak, amelyről azt mondták, lidokaint tartalmaz, és voltak, akiknek megmondták, hogy placebót kaptak csupán: érdekes módon a két utóbbi csoport tagjai ugyanolyan mértékben számoltak be a fájdalom csökkenéséről.

Felmerült tehát a kérdés, hogy van-e értelme becsapni a placebóval kezelt pácienseket vagy a szakemberek nyugodtan elmondhatják, hogy hatástalan készítményekről van szó.

Az anyag a Journal of the International Association for the Study of Pain című szaklap friss számában került publikálásra.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek