A terhesség nem növeli a mellrák visszatérésének esélyét

A fiatal mellráktúlélők számára jó hír lehet, hogy a legfrissebb vizsgálatok szerint a terhesség nem növeli a betegség kiújulásának esélyét.

A kutatást vezető dr. Matteo Lambertini, a brüsszeli Jules Bordet Intézet onkológusa munkatársaival több, mint 1200 mellráktúlélőt kísért figyelemmel, és megállapította, hogy a vizsgálat tíz éve alatt semmivel sem emelkedett meg a betegség kiújulásának aránya azoknál, akik időközben várandósak lettek, még azoknál sem, akiknél ösztrogén-érzékenységet mutattak ki.

A kutatók mostanáig úgy vélték, ha a ráksejtek ún. ösztrogén-receptor pozitívak , akkor a terhesség alatti hormonszint-emelkedés hatására több rákos sejt szabadul fel a szervezetben, ezért ilyen esetben nem ajánlották a nőknek a teherbeesést. A mostani vizsgálat azonban mindezt megcáfolni látszik, ezzel együtt azonban, aki teherbe szeretne esni mellrák után, annak meg kell szakítani a kezelését, és egy kis időt várnia kell a gyerekvállalással.

A kutatók a vizsgálat részleteit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Chicagóban megrendezett éves konferenciáján tárták a nyilvánosság elé.

 

Forrás: Medipress
Facebook Kommentek