Kórházba került egy férfi a D-vitamin túladagolás miatt

A brit férfi esete lehet a  példa lehet azok számára, akik számolatlanul fogyasztják az étrend-kiegészítőket.

A brit férfi háromszor 50 ezer egységnyi (NE) D-vitamint szedett naponta, ami az ajánlott napi mennyiség 375-szöröse. Egy hónapon belül tönkrement a veséje, 12 kilót fogyott, az utolsó hétben folyamatosan hányt, majd kórházba került – írta a CNN.

Még akkor sem gyanakodott, amikor erős hányinger és hasmenés jelentkezett nála, valamint izomgörcse és fülzúgása is támadt. Bár egy hónap után abbahagyta a D-vitamin szedését, állapota nem javult. Mire kórházba utalták, már 12,7 kilogrammot fogyott, és a veséi is károsodtak. A vizsgálatok kimutatták, hogy túladagolta a D-vitamint, ezért vérének kalciumszintje a normális érték többszörösére nőtt. A D-vitamin ugyanis növeli a kalciumot a szervezetben.

Ezt kell tudni a D-vitaminról

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, számos fontos élettani folyamat megfelelő működésében játszik szerepet. Nélkülözhetetlen például az immunrendszer működéséhez, a krónikus gyulladások csökkentéséhez, a sejtnövekedéshez és sok krónikus betegség megelőzéséhez. A D-vitamint elsősorban a napfény hatására szintetizálja a szervezetünk, de néhány ételben is találhatunk D-vitamint.

Facebook Kommentek