Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját

A legjobb rövidfilm kategóriadíját Bucsi Réka Love című filmjének ítélte oda az öttagú zsűri, a legjobb televíziós sorozat pedig a Koós Árpád és Klingl Béla rendezte Hunor lett. Mindkét alkotást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1,5-1,5 millió forint összegű felajánlással jutalmazta.

A legjobb alkalmazott animáció Ertsey Donát Áron Tiszta szívvel című filmje lett, a legjobb diákfilm díját az Orosz Tina rendezte A 13. királylány című alkotásnak ítélték, míg a Metropolitan Egyetem különdíját Mira Kristóf Zénó All my days című filmje kapta.

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a magyar animációs filmek seregszemléjét, amellyel párhuzamosan zajlott a 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál.

Ennek keretében a legjobb egészestés játékfilm a holland Michael Dudok de Wit A vörös teknős című filmje lett. A legjobb televíziós sorozatnak a francia Paul Leluc A nagyon hosszú vakáció című alkotását választották, míg a legjobb tv-speciál díját az angol Jakob Schuh és a Jan Lachauer Lázadó rímek 1. című filmjének adták. Az Országos Diákzsűri díját megosztva a Lázadó rímek 1. és a francia Sebastien Laudenbach filmje, A levágott kezű lány kapta.

A legjobb elsőfilm különdíját Nagy Szabolcs filmje a Fiaskó kapta.

A Magyar Filmkritikusok Díja – amelyet a fesztiválra akkreditált kritikusok, újságírók szavaztak meg a magyar rövidfilmes és diákfilmes versenyprogramból – a Dell’Edera Dávid rendezte Balkon című alkotásé lett.

A közönségdíjat a francia-svájci Claude Barras filmjének, az Életem Cukkinikéntnek ítélték.

Az MTVA különdíját pedig A Hoppi mesék – Az emlékezés ünnepe kapta, amit Rófusz Ferenc rendező jegyez.

A fesztiválon 27 ország mintegy 400 filmjét vetítették. A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége ezúttal Ausztrália volt, így a magyar és az európai versenyprogram mellett 38 ausztrál animációt is műsorra tűztek.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az egyik legjelentősebb kecskeméti kulturális esemény. Az első fesztivált 1985-ben tartották, amikor még csak néhány külföldi alkotást láthattak az érdeklődők. A KAFF szervezői 1996-ban döntöttek arról, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelnek.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek