Anorexiás próbababák

Az elegáns és statikus próbababák világában elképzelhető, hogy a kirakati tartozék nem megfelelő üzenetet közvetít – derül ki egy friss brit kutatásból, amely a próbababák méreteit vizsgálta az Egyesült Királyság területén.

Megállapították, hogy az átlagos női próbababa „extrém módon alultáplált az egészséges felnőtt nőhöz képest”, márpedig ez azt az üzenetet küldi a lányok és a nők felé, hogy az átlagon aluli testsúly vonzó, elvárt dolog. Mindez kedvez a különféle étkezési zavarok, többek között például az anorexia és a bulimia kialakulásához.

„Ahhoz, hogy z egészséges testkép általánosnak legyen mondható a fiatal lányok körében, mindenképpen szükség volna az irreális soványságkultuszt megszüntetni. A mai próbababák épp ezt az iparágat támogatják” – mondja a kutatást vezető Eric Robinson, a University of Liverpool munkatársa.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy a testképzavar a fiatal nők körében elkeserítően magas, az Egyesült Államokban pedig több mint 30 millióan küzdenek étkezési zavarral. A pszichiátriai betegségek sorában így ez az a probléma, amely a legtöbb halálos áldozatot szedi a fejlett világban.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek