Egészségi kockázattal jár az okostelefon-hamisítás

Fotó: Pesxels

Az okostelefon-hamisítás a súlyos egészségi és adatbiztonsági kockázatok mellett jelentős gazdasági veszteséget is okoz, az Európai Unió legális piaci szereplői évente átlagosan 14 millió készülék eladásától esnek el –  derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az MTI-hez kedden eljutatott közleménye az EUIPO jelentése alapján ismerteti: a hamis készülékek megjelenése uniós szinten 2015-ben körülbelül 4,2 milliárd eurós (nagyjából 1200 milliárd forint) forgalomkiesést okozott, a mintegy 14 millió el nem adott készülék pedig az ágazati értékesítés 8,3 százalékát teszi ki.

A beszámoló szerint a legnagyobb bevételkiesés Romániában (19,1 százalék), Bulgáriában (17,2 százalék) és Görögország (16,9 százalék) volt. Az uniós átlagot (8,3 százalék) meghaladva Magyarország 15,1 százalékos rátájával az ötödik helyen áll.

A tényleges forgalomkiesés hatása a legnagyobb Olaszországban (885 millió euró – 265,5 milliárd forint), ezt követi az Egyesült Királyság (660 millió euró – csaknem 200 milliárd forint), majd Németország (564 millió euró – 170 milliárd forint).

A jelentés kiemeli, hogy a hamisítás miatt csak az öt legnagyobb uniós tagállamban 2,9 milliárd euró (megközelítőleg 900 milliárd forint) a veszteség, ami uniós szinten a kieső értékesítés közel 70 százaléka.

Az utánzatok globális szinten a várható bevételek 12,9 százalékától (45,3 milliárd euró – körülbelül 13 500 milliárd forint) fosztják meg a legális szereplőket. A forgalomkiesés 36 százaléka Kínában van, a hamisítás értékesítésre gyakorolt legalacsonyabb relatív hatása pedig az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, mindkét esetben 10 százalék alatt van a bevételkiesés – áll a közleményben.

A HENT közleményében felhívja a figyelmet a hamisítványok súlyos egészségi és adatbiztonsági kockázataira is. Az utánzatok az összeszerelésük és az alacsony minőségű alkatrészek miatt ártalmas, egészségkárosító anyagokat tartalmazhatnak. A nem eredeti készüléken végrehajtott online bankolások és egyéb pénzügyi tranzakciók során pedig magasabb az adathalászat veszélye – írták.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek