Vállalkozó vagy? Otthonról dolgozol? …és jó neked?

Fotó: Pixabay

Reggel korán kelsz, elmész futni, majd pár kilométer után valami egészséges löttyel a kezedben leülsz egy padra. Nézed az éledő természetet és az éppen munkába rohanókat, akik nem értik mit csinálsz éppen, amikor neked is rohanni kellene a busz után. 

Mosás be, aztán jöhet a teregetés, közben lebonyolítasz pár telefont. Elküldöd az emaileket, miközben képes vagy akár a levest is odaégetni (igen, van ilyen). Ha viszont túl szép az idő és nem akarsz a laptop fölé görnyedni a szobában, irány a kedvenc kávézód terasza. Aztán két tárgyalás között egy “jó ebéd”, ami szendvics formájában kerül az utadba, mert ugye a levesnek annyi.

Hazaérsz, összeállítod az ajánlatotokat, válaszolsz az emailekre, dobsz még pár telefont, aztán bevásárlás szigorúan fél órában. Rohanás haza, közben persze hívnak és a kezedben lévő szatyrok miatt röviden visszahívást ígérsz, amit aztán otthonról eszközölsz.

Be kellene iktatni persze egy kis jógát, az úszásról nem beszélve, de jelentkezett egy új kuncsaft, el kell menni hozzá. Most. Azonnal.

Kisebb megszakításokkal akár 24 órában képes vagy dolgozni, hiszen éjjel, ha jön egy jó gondolat, félálomban, a párnád mellett lévő jegyzetfüzetbe, vagy a telefonodba beírod. Aztán próbálsz visszaaludni, ami nem nagyon megy, sebaj, elkezded kidolgozni az ötletet.

Munkaidő, szabadidő?

Induló vállalkozásnál agybajosan tapadsz a telefonra, mert kell az ügyfél, aztán ha már beindultál, próbálsz sakkozni az idővel, hogy mikor és hogy illeszd be a napodba a találkozókat. Az emberek nem is értik, hogy a fenébe van időd minderre. Mindenkit megnyugtatok, ha okosan gazdálkodunk az idővel, és tudjuk mit hol keressünk az asztalon működik a dolog.

Baj akkor van, ha piszlicsáré dolgokkal megy el az időd, és nem vagy hatékony. Nem biztos, hogy mindent személyesen kell elintézned. Hidd el a telefon a barátod. Na meg az email.

Nem árt, ha megszereted az exelt  

Nem mondom, a szanaszét heverő cetli és füzetecske sem rossz, de hidd el, ég és föld a különbség. Meg fogod szeretni, na nem azonnal, de ha ráérzel az ízére rájössz, hogy mennyire praktikus és nagy segítség. Készülj fel, hogy nem minden ügyfél lesz elégedett. Minden cég mögött egy ember áll. Tanulj belőle és ne add fel. Megéri. Össze kell csiszolódni. Ez is olyan majdnem mint egy házasság, ami addig tart amíg a szerződés. A lényeg, hogy okulj belőle, de ne szívd mellre.

Most kezded? Légy türelmes!

Ha valami újba kezdesz, akár a vállalkozásod  PR-ját bízod valakire, adj időt. Roppant nehéz megismertetni  a terméked vagy szolgáltatásod, mert feltehetőleg nem te találtad fel a spanyolviaszt…megjegyzem akkor sem könnyű.  Ne mondj mindig nemet minderre, gondolkodjatok együtt, hiszen a cél, hogy megismerjenek a piacon, ami nem kicsi. Persze amennyiben ehhez is értesz nincs szükséged segítségre!

Ha lassabban megy, ne légy türelmetlen. Igen, lesznek félrenyúlások is, ez ezzel jár. …és ne hallgass a barátokra ismerősökre – hiába bólogatnak hevesen – akiknek a te problémád addig tart, amíg éppen beszéltek róla.

Szóval türelem és kitartás, mert csak így lehet eredményesnek lenni.

 

Szerző: V.A. Lacky

 

 

 

Facebook Kommentek