A közösségi média miatt használnak egyre többen botoxot

A fiatalok közül sokan azért döntenek bizonyos kozmetikai beavatkozások – például a botox – mellett, mert gyakran látják a közösségi médiafelületeken, hogy ezek népszerű beavatkozások.

A friss Nuffield Council on Bioethics-felmérés szerint kulcsfontosságú, hogy a kormány megvédje az embereket ettől a meglehetősen szabályozatlan iparágtól. Mint kiderült, már léteznek olyan online plasztikai műtétet bemutató játékok, amelyek kilencéves gyerekeknek szólnak. Mindez nagyban befolyásolja a későbbi testképzavarok kialakulását.

Csak az Egyesült Királyságban egy 3,6 milliárd fontos (kb. ezer milliárd forint) piacról beszélhetünk, ami az elmúlt évtizedben duzzadt ilyen méretűvé, és fokozatosan növekszik tovább. Ezt a folyamatot segíti a tény, hogy a közösségi médiafelületeken a fotókat sok helyen pontozzák, osztályozzák, és a legtöbbször már eleve manipulált képekkel találkozunk.

A tanulmány egyik szerzőjét, Jeanette Edwardsot, a University of Manchester munkatársát sokkolta a tény, hogy már a kilencéves kislányok számára is készülnek játékok, amelyekben a plasztikai sebészetet promotálják a készítők.

„Ez már csak azért is veszélyes, mert a gyerekek és a kiskamaszok a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is szinte kizárólag tökéletes fotókat látnak, ami alaposan megtépázhatja önbizalmukat, ha nincs, aki elmagyarázza, hogy ezek a képek nem mindig a valóságot tükrözik” – fogalmaz a szakember.

Facebook Kommentek