Milyen hatással van a tinédzserekre az Instagram?

Vannak, akik szorosabb kapcsolatot alakítanak ki barátaikkal a közösségi médiafelület segítségével, mások mély depresszióba zuhannak az ott látottak miatt – állítják belga tudósok.

A szakemberek belga kamaszok Instagram-tevékenységét vizsgálták hat hónapon át, és a gyakori használatot a depresszióhoz kapcsolták, ugyanakkor fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a helyzet ennél jóval árnyaltabb. Akadnak ugyanis, akik a képmegosztó oldal segítségével szorosabb barátságot képesek kialakítani szeretteikkel.

„Ez a korcsoport különösen veszélyeztetettnek számít, hiszen eleve gyakoribb a depresszió a kamaszok esetében, mint más korosztályoknál, ráadásul az Instagram számos esetben csak tovább mélyíti ezeket a tüneteket” – fogalmaz a kutatást vezető Eline Frison, a University of Leuven munkatársa.

„Úgy tűnik, hogy amennyiben az Instagram hozzájárul az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez, hosszútávon jótékony a hatása, amennyiben azonban ez nem történik meg, a depressziós tünetek fokozódnak” – teszi hozzá a szakember.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek