Margaret Atwood-é a német könyvszakma békedíja

A kanadai író, költő és esszéista kapja az idén a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a németországi könyvkereskedők békedíját (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) – jelentették be kedden Frankfurtban.

A díj odaítélésről döntő alapítvány tanácsának indoklása szerint a Magyarországon is ismert alkotó regényeiben és szakkönyveiben rendre megmutatja, milyen éles „politikai érzékkel” ismeri  fel a „veszélyes és lopakodó változásokat”.

Utópikus és disztópikus – jövőbeli tökéletes, illetve elnyomó, az embereknek szenvedést okozó társadalmat leíró – műveiben kíméletlenül bemutatja a jelenkor gondolkodás- és viselkedésmódjának átalakulását, akárcsak azt, hogy milyen könnyen fordulhat embertelenségbe a vélt normalitás. Az emberségesség, az igazságosság és a tolerancia mellett elkötelezett szerző művein keresztül „megtudjuk, kik is vagyunk, hol állunk és mit kell tennünk a békés együttélésért”.

Margaret Atwood 1939-ben született Ottawában, a kortárs kanadai irodalom legsikeresebb alakja. A többi között elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. Legismertebb műve a magyarul A szolgálólány meséje címmel megjelent regény. A George Orwell hagyományát követő alkotás egy lehetséges jövőbeli társadalmat ír le, amelyben a nők sorsa az alávetettség.

A németországi könyvkereskedők 25 ezer euróval járó békedíját 1950 óta adományozzák a béke és a párbeszéd elvének érvényesítésében kiemelkedő érdemeket szerző íróknak. Az elismerést minden évben a frankfurti nemzetközi könnyvásár utolsó napján adják át. Ez az idén október 15-re esik. A díjátadó ünnepséget a frankfurti Szent Pál-templomban rendezik, ahol 1849-ben elfogadták az első német polgári alkotmányt. Az elismerést megkapta mások mellett Hermann Hesse, Jorge Semprún, Václav Havel, Mario Vargas Llosa és két magyar szerző, Konrád György és Esterházy Péter.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek