Elzsírosodó csontok

Állatkísérletekből alapján úgy tűnik, hogy a testmozgással nem csupán a derékkörfogatunkat csökkenthetjük, de a csontok állapotát és minőségét is javíthatjuk, valamint a csontok belsejében található zsírt is megszüntethetjük.

A kutatást vezető dr. Maya Styner, az Észak-Karolina Egyetem szakembere és munkatársai maguk is meglepődtek, milyen hatékonyan javult a csontok minősége a testmozgás hatására mind a sovány, mind az elhízott egerek esetében. Noha embereknél nyilván máshogy működnek a dolgok, azok az őssejtek, amelyek a csontot és a zsírt állítják elő az egerekben, ugyanolyanok, mint amilyenek az emberben is megtalálhatóak.

A kutatók egészen mostanáig úgy vélték, hogy a csontvelőben található zsír nem ugyanolyan, mint a testzsír, ezért testmozgás során nem használódhat el energiaforrásként, de kiderült, hogy ez nem így van. A kísérlet során a tudósok 14 sovány egeret normál étrenden, míg 14 elhízott egeret magas zsírtartalmú étrenden tartottak, 4 hónapos korukban pedig mindkét csoport egereinek a fele kapott egy mókuskereket, amiben futkoshatott.

Hat hét elteltével a szakemberek megállapították, hogy a mozgást végző egerek közül mind a soványaknak, mind az elhízottaknak nagyjából 20 százalékkal nagyobb volt a csontsűrűsége a többi egérhez képest, a zsírsejtek mérete pedig valamennyiüknél jelentősen lecsökkent. Az is kiderült ugyanakkor, hogy míg a sovány egereknél a csontokban található zsírsejtek számában nem mutatkozott változás, a kövér egereknél, akik sokat futottak, a zsírsejtjek száma több mint felére csökkent.

A kutatók abban bíznak, hogy az új felfedezések segíthetnek majd a cukorbeteg, ízületi gyulladásos, anorexiás, illetve a hosszútávon szteroidot használó betegeknek abban, hogy csontjaik állapota javuljon.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek