Vörös kód van idén téltől

Új eljárási rend, a vöröskód riasztás lép életbe: az irreálisan hideg téli napok esetén, az egyébként nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a hajléktalanok részére.  

A kormány 360 millió forintot magába foglaló pályázatot hirdetett meg a hajléktalanok ellátásával kapcsolatban a krízisidőszak többletterheinek finanszírozására – írja az inforádió.hu

Az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdasággal közölte, hogy további 50 millió forintnyi keretösszeget biztosít a hajléktalanokat segítő szervezeteknek, egyfajta tartalékként. Ez az összeg összefüggésben áll a júniusban megjelent új törvénymódosítással, miszerint extrém időjárás esetén, amikor a meteorológiai szolgálat kettes fokú riasztást ad ki, (-10 Celsius-fok esetén), vörös kód riasztás lép érvénybe.

Ez a rendelet először most télen fog érvénybe lépni az adott kritériumok esetében, ilyenkor a hajléktalanok bentlakásos intézményekben kaphatnak elszállásolási lehetőséget. Ezt a rendeletet valamennyi bentlakásos intézmény kötelező követni.

Jelenleg az országban összesen 5549 férőhely áll rendelkezésre a hajléktalanok ideiglenes elszállásolására, ebből Budapesten 3149 található.

Facebook Kommentek