A világzene nagyágyúi a Müpában

Fotó: Müpa
Napjaink világzenei színterének két nagyágyúja, Alim Qasimov és Alireza Ghorbani ad közös koncertet június 23-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A két művész évszázadok tradícióit hozza el a Müpa színpadára, olyan formában, amely a mai, rohanó világ emberének is könnyen befogadható és lelket simogató – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Az azerbajdzsáni Alim Qasimovot, a hagyományos azeri mugham kompozíciók ma élő első számú énekes-előadóját olyan zenészek sorolták kedvenceik közé, mint a rockzenész Jeff Buckley, akivel közös albumot is készített, vagy a mainstream ikonikus izlandi alakja, Björk.

Az ókorba visszavezethető, rendkívül összetett művészeti forma, a mugham a Közel- és Távol-Kelet egyik legszélesebb körben elterjedt műfaja, amelynek variánsai Európában is megtalálhatóak (például a nálunk is ismert makám). Alapjai az imádságokban és az altatódalokban gyökeredznek, így öröklődve generációról generációra, 2003-ban az UNESCO is felvette a világ szellemi kulturális örökségeinek listájára.

Facebook Kommentek