Hangkölcsönző

Magyarországon a hangoskönyvkészítés az ötvenes évek elejére datálható. Kezdetben magán jelleggel, házi felolvasások születtek,  A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében a hetvenes évek elejétől  professzionális stúdiókban gyártották a főleg klasszikus szépirodalmi tematikájú hangoskönyveket több neves színész segítségével, amelyeket a mai napig kölcsönözhetnek a Szövetség látássérült tagjai.

-A Hangkölcsönző elnevezésű projekt szabad szellemiségre törekszik, fő profilja a Szövetség és a kiadók által még le nem gyártott kötetek elkészítése, főleg a 2005 után megjelentetett művekre fókuszálva, természetesen együttműködve a Vakok Szövetségével, annak tagegyesületeivel és a kiadói szférával -mondja Helle Maximilian a projekt kitalálója, aki maga is látássérült.

-Kiknek szól, és hogy juthatnak hozzá? 

-A projekt célja, hogy a látássérültek és az arra rászoruló, fogyatékossággal élő emberek ingyenesen, de legalábbis minél kevesebb anyagi hozzájárulás fejében juthassanak hozzá olyan kötetekhez, amelyet más formában nem, vagy csak esetleges nehézségek árán (pl. szkennelés, javítgatás, stb.) tudnak elérni, vagy nem szeretnék azokat számítógép-hangon meghallgatni, tehát kifejezetten az emberi hanggal való játékra szeretnének összpontosítani.

„Célunk a hatékony segítségnyújtás, a jogszerűség és az anyagok minél szélesebb körbe történő eljuttatása”

-Ez nem nevezhető apró vállalkozásnak. Kik vesznek vagy vehetnek részt ebben a munkában?

-A projekt jelenleg nagyon kis szakmai háttérstábbal dolgozik, ami kevesebb, mint tíz aktív főt jelent közel 800 önkéntes felolvasójelöltre. A felolvasójelöltek száma napról napra gyarapszik, viszont ez a minimális szakmai stáb nem képes egyszerre ellátni ennyi féle igényt és feladatot.

Jelenlegi célunk a projekt jogi hátterének megalapozása, hivatalossá tétele, például alapítványi, egyesületi struktúra kialakítása, a Magyarországon működő érdekképviseleti szervezetekkel való kapcsolatteremtés, együttműködési javaslatok előterjesztése mind velük, mind a kiadói szférával, valamint az érintett fogyatékossággal élő személyek aktív bevonása a projekt háttérmunkálataiba, és igényeik felmérése mert nem mindegy milyen könyvet szeretnének meghallgatni, milyen típusú felolvasókra van igényük.

 

A projekt a Facebook-on Hangkölcsönző név alatt érhető el, valamint a hangkolcsonzo@gmail.com e-mail címen várják a felmerülő kérdéseket.

 

Szerző: VKN

Facebook Kommentek