Anne Frank naplójának idézetei fognak zengeni az olasz stadionokban

Fotó: Wikipédia

Az olasz labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy az összes hétvégi meccs elején Anne Frank naplójából olvasnak fel részleteket.

A szövetség hozzátette, hogy az olasz bajnokságok (Seria A, B, C) meccsein a tiszteletadás vonatkozásában egyperces csend lesz minden mérkőzés előtt.

Az ügy apropója, hogy a vasárnap esti Lazio-Gagliari labdarúgó-mérkőzésen antiszemita Lazio drukkerek Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele a lelátót. A matricákon Anne Frank látható az AS Roma (a Lazio ősellensége) mezében.

Az ügyet a olasz sportélet és a politika is elítélte. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Az eset után Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott, és koszorút helyezett el a koncentrációs táborokba deportált meghalt zsidók emlékét őrző táblánál.

A Lazio elnöke a sajtónak azt mondta: a klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól, a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Marco Minniti belügyminiszter kijelentette, a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból. Matteo Renzi, volt olasz miniszterelnök, felszólította az olasz labdarúgást, hogy a következő meccseken a klubok emblémája helyett a játékosok mezén sárga csillag díszelegjen.

 

Forrás: Guardian, MTI

Facebook Kommentek