2024-04-12

„Természetesen feminista vagyok!”

Új filmmel jelentkezik a talán legfranciább francia szinésznő, Sophie Marceau: a filmet nemrég magyarul is bemutatták a hagyományosan márciusban sorra kerülő Francia Filmnapok keretében. Jellemzően a magyar filmajánlók azt húzták alá, hogy Sophie Marceau „pucérkodik”, míg a francia beharangozók azt, hogy a szinésznő ebben a filmben nem a rá jellemző „glamour” és/vagy romantikus vígjátékbéli szerepet alakítja.

A La Taularde (magyarul Rabságban címmel hozták forgalomba, azaz „nőtelenítették”) keményebb film: a történet szerint egy nő börtönbe kerül azért, mert segített megszökni a hosszú börtönbüntetését töltő férjének. Mivel tudja, hogy ezért legfeljebb két év börtönt kaphat, elvállalja ezt, hogy segítsen a szeretett férfinak: azonban a börtönben semmiféle hír sem jut el többé hozzá a szökésben levő férfiról és teljesen egyedül kell szembenéznie a börtönvalósággal…Kevéssé glamour hát a dolog, de maga a színésznő szerepválasztása aligha véletlen.

Sophie Marceau nagyon is tudatosan választhatta ezt a szerepet, hiszen  a szinésznő mélyen elkötelezett volt az egész Franciaországot megrázó Jacqueline Sauvage-ügyben. A történet minden részében szörnyű: Madame Sauvage-t a férje évtizedeken (!) keresztül verte, megalázta és kínozta, végül a szerencsétlen asszony lelőtte a férjét.

A per érthetően hatalmas visszhangot váltott ki ki az országban: az eset még 2012-ben történt, végül 2014-ben ítélték tíz év börtönre Jacqueline Sauvage-t, majd Francois Hollande 2016 elején részleges-, végül az év végén teljes elnöki kegyelemben részesítette, így ma már szabadlábon van. Számos híresség (és persze még számosabb névtelen nő és férfi) állt ki Sauvage asszony mellett, azzal érvelvén, hogy tette nem lehetett más ennyi év elszenvedett fizika- és lelki erőszak után, mint „jogos önvédelem”. Végül ha a bíróság nem is, de az elnöki kegyelem valami ilyesmit ismert el, ahogy Sophie Marceau nyilatkozta: „Azon a napon, amikor a házasságon belüli erőszakot valóban bűncselekménynek kezeljük, akkor beszélhetünk igazságszolgáltatásról egy olyan ügyben, amikor az ezt elszenvedő nő megöli a férjét.”

A teljes cikk itt olvasható!

 

Forrás: Női Médiaközpont

Facebook Kommentek