A Semmelweis Egyetem nyilvánosságra hozta ellenanyag-vizsgálatuk eredményeit

Fotó: PIxabay

A Semmelweis Egyetem (SE) által elvégzett, ismételt antitesttesztek 88 százaléka lett határérték feletti az intézmény laboratóriumi vizsgálatán – nyilatkozta Merkely Béla az MTVA-nak.

Az SE nagyszabású kutatásában 1195 olyan embernél vizsgálták meg az antitestszintet, akiknél korábbi laboreredmények nem mutattak ki ellenanyagot. A különösen érzékeny tesztek azonban így se találtak a csoport 12 százalékánál a koronavírus tüskefehérjéje ellen képződött antitestet – írta az MTI.

Az SE rektora ismertette: a pozitivitás a Szputnyik- és az AstraZeneca-vakcinával oltottaknál 100, illetve 97, a Pfizer- és Moderna-oltóanyagnál 97, illetve 94, a Sinopharmnál 84 százalékos volt. Hozzátette: a Sinopharmnál azoknak, akiknek korábban negatív tesztjük volt, 60 év alatt 93, míg a felett 82 százalékban lett pozitív az ismételt antitestvizsgálat eredménye.

Merkely hozzátette, hogy az antitestszint mérésének a védettség kimutatásának céljából igazából nincs is értelme. Azt mondta: nagyon heterogén a különböző laborokban levett vérminták vizsgálatainak érzékenysége, és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) sem ajánlja ezt a módszert. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a védettség több tényezőből áll: az antitestes immunitás mellett a sejtes immunitásból, a memóriasejtek jelenlétéből, amelyhez a nyálkahártya immunitása is hozzáadódik, ezért nehéz mérni. Ennek ellenére egyes kutatók továbbra is aggodalmukat fejezik a megfelelő antitestszint hiánya miatt. Így ebben a kérdésben nincs még szakmai konszenzus.

Facebook Kommentek