A fogamzásgátlók váltása

A tablettás fogamzásgátlás minősül az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló készítménynek. Érdemes tudni viszont, hogy vannak olyan esetek, mikor célszerű másik gyógyszerre váltani.

Fogamzásgátló tabletták típustól függetlenül közel 100%-os védelmet biztosítanak a nemkívánt teherbeeséstől. A külsőleg bevitt készítmények azonban másként védenek a megfogantatástól. Vannak olyan fogamzásgátlók, melyek a tüszőérlelőhormon és a sárgatestserkentő hormon termelését, képződését szünteti meg; más tabletták a méhnyaknyák összetételét alakítja át, ezáltal a spermiumok célba érését és beágyazódását nehezíti meg.

A fogamzásgátló tabletták fajtái

Két nagy csoportra oszthatjuk: kombinált és minitablettákra. A kombinált termékek progeszteront és ösztrogént tartalmaznak, a minitabletták ellenben csak progeszteront. A kombinált készítmények állandó szinten tartják a hormon mennyiséget, így nincs kiugróan magas ösztrogénszint, amely kiváltaná az ovulációt. Az úgynevezett minipill viszont inkább fizikai gátat szab, mivel elvékonyítja a méhnyálkahártyát, valamint akadályozza a spermiumok feljutását, ugyanis sűrűbbé teszi a méhnyak nyákfelületét – írja a házipatika.com.

A továbbiakat itt olvashatja!

 

Forrás: házipatika.com

Facebook Kommentek