KFT – Globe

Fotó: Facerbook

Tíz év után újra a Müpa színpadán a KFT, a magyar zenei újhullám emblematikus zenekara, vendégei Magyarországon élő kínai, marokkói és görög zenészek lesznek. A műsorban izgalmasan keveredik az együttes eredeti zenéje világzenei hatásokkal.

A legismertebb számok mellett átdolgozások és ritkán játszott dalok szerepelnek a csak erre az estére összeállított programban. A KFT – a kilencvenes évek kihagyásait követően – az elmúlt több mint másfél évtizedben rendszeresen játszik, új albumokat jelentetett meg. Emlékezetes ünnepi koncerteket adott a Budapest Sportarénában (2011) és a Magyar Állami Operaházban (2014 – egyben ez volt az első popkoncert az Operában).

Zhang Yu (Carolyn) kínai származású koloratúrszopránt a hazai közönség több operából is ismerheti: A varázsfuvolában az Éj királynője, a Traviatában Violetta, a Turandotban Liù szerepében lépett fel. A szopránok közül kiemelkedik négyoktávos hangterjedelmével. Sofia Labropoulou virtuóz görög kanunjátékos és zeneszerző, a világzenei és a kortárs zenei élet legismertebb művészeivel dolgozott már együtt. Egyedülálló zenei kifejezőeszközeivel kapcsolatot teremt a népzene, a klasszikus ottomán zene és a nyugati középkori zene között. Saïd Tichiti marokkói zenész az első, aki a gnawa zenét Magyarországon ismertté tette. Ezt az ősi, szakrális, transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, négyezer éves rock’n’rolljának”. Jelentős zenészekre volt hatással a Rolling Stonestól Santanán át Ornette Colemanig.

2017. június 20. 20:00-22:00 óráig

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

 

Forrás: Müpa

Facebook Kommentek