Elektronikai eszköz a hálóban? A férfi termékenysége láthatja kárát!

Fotó: Pixabay

Mára már szinte minden hálószobában megjelent az elektronika. Ott vannak a televíziók, laptopok, amiken a haza hozott munkát fejezzük be esténként, esetleg sorozatokat, filmek nézünk rajta, na éspersze a mobilok. A nyomogatás sokszor késő éjjelig tart, emiatt kialvatlanok leszünk másnap, ám most már az is tény, hogy roncsolja a spermiumokat. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Az Assuta Orvosi Központ Alvási és Fáradtsági Intézetében, Tel-Avivban sikerült kimutatni az összefüggést. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik az elalvás előtt rövid hullámhosszú fénynek teszik ki magukat – telefon, laptop, más világító elektronikai kütyü – sajnos a spermiumaik mozgékonyságán és minőségén is jelentősen rontanak.

A mozgékonyság megtartása a megtermékenyítés valószínűségének növelése miatt fontos, míg a minőség magas szinten tartása azért, mert a rossz minőségű spermiumok jelentősen megnövelik a vetélés, koraszülés, illetve a genetikai betegségek kialakulásának kockázatát.

De sajnos azzal is számolni kell, hogy nem a rövid hullámhosszú fény az egyetlen környezeti hatás, mely rombolja a férfi termékenységet. A kemikáliák, az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a szmog, a stressz és még számos másik tényező játszik közre abban, hogy tendenciálisan és sajnos drasztikusan csökken az iparosodott és a nyugati országokban – mondja Ratkó Tünde.

Elsősorban az egészséges életmód és a mozgás az, ami sokat javíthat a helyzeten, illetve természetesen az, ha lefekvés előtt 2 órával az elektronikai eszközöket sem bolygatjuk már.

 

Forrás: ratkotunde.hu

 

 

Facebook Kommentek