Mit tegyünk, hogy konfliktusoktól mentes legyen a karácsony?

Karácsonykor mindenki tele van feszültséggel és olykor akarva-akaratlanul elpattan a húr, ez pedig bagatell vitákat eredményez családtagjainkkal. Az emberek többségének megfelelési kényszere van az ünnep közeledtével, emiatt televásárolják magukat mindennel, mert azt hiszik, hogy azzal szeretetet tudnak mutatni. Pedig mindez elkerülhető lenne, ha odafigyelnénk egymásra.

Tóth Zoltán Sagi mentális tréner szerint az emberek karácsonykor szeretnének mindent bepótolni, ami a hétköznapok során valamiért nem sikerült. Ezzel szemben az lenne a normális, ha minden nap karácsony lenne. Ha mindent az év ezen szakaszába sűrítünk be, akkor felborul az egyensúly, és hiába hisszük azt, hogy minden jobb lett, az igazi konfliktus nem oldódik meg.

A mentális tréner abban próbál tanácsot adni, miként lehet a karácsonyt a konfliktuskezelésre hatékonyan felhasználni.

„Az első és talán legfontosabb dolog, hogy ismeretet kell gyűjtenünk a személy típusáról. Ha eltaláljuk, hogy mi az, aminek igazán örül, akkor sokat segíthetünk magunkon. Ez egyénenként változó: valaki az ölelésnek, valaki a tévének, valaki egy mozijegynek örül, másik pedig annak, hogy elintézik a munkáját helyette” – magyarázta a szakember Tóth Zoltán Sagi, az autizmus megfejtője.

A másik fontos tényező, hogy mit teszünk az ajándék mellé, amivel hosszú távon is változtatni tudunk.

„Egy példa: ha valaki megüt engem, és én visszaütök, akkor az elmém csak azt nézi, hogy visszaütöttem. Ez bűntudatot kelt és bizonygatni kell saját magamnak, hogy nem vagyok ilyen, amivel még több konfliktus keletkezik. Ha az ajándékozásnál elmondjuk a szeretteinknek, hogy fogadja ezt jóvátételként, az olyan váltópont tud lenni, ami kihathat a következő 365 napra is” – fogalmazott Tóth Zoltán Sagi.

Hozzátette: a bocsánatkérés csak minimálisan működik, mert ha teszünk valamit, annak az ellendarabja nem a szó, hanem a tett. Ha teszünk, akkor viszont már nulla lesz a végeredmény. Azért is jó, mert ilyenkor felszabadulnak agykapacitások, hiszen ha rosszat teszünk, az esemény ott tartja a figyelmünket és nem tudunk a céljainkra koncentrálni.

Tóth Zoltán Sagi szerint bátor ember az, aki bele mer menni a szégyenébe, de ez olyan stabilitást és magabiztosságot adhat a továbbiakban, hogy arról az illető álmodni sem mert volna. Fontos látni, hogy a legtöbb konfliktus az elvárások miatt alakul ki, ami egy egyoldalú egyezség.

„Karácsonyra azt javaslom, mindenki gondoljon arra, hogy lehetne sokkal rosszabb. Mindenki örüljön annak, hogy van rokona, és ne azzal, hogy milyen. Így az egész ünnep jó irányba indulhat el” – fogalmazott a Stabil Pont Technológia feltalálója.

A negyedik legfontosabb dolog pedig a kommunikáció, hogy őszintén érdeklődjünk a másikról.

Facebook Kommentek