Termálvíz a nőkért

Talán elsőre nem ez az első pozitívum, ami eszünkbe jut, de gyógyfürdőink közül több is van olyan, melynek vizét nőgyógyászati panaszok esetén eredményesen alkalmazhatunk.

A kén, a jód és a só

Kutatási eredmények és a tapasztalatok is bizonyítják, hogy a sós gyógyvízzel végzett kezelés kedvező hatású a kismedence betegségeinek kezelésében, sőt, a meddőség elleni küzdelemben is. A meleg víz a kismedence szerveiben izomlazító, értágító, görcsoldó hatást eredményez, az ásványi anyagok a bőrön és a hüvelyhámon keresztül jutnak a szervezetbe. Bizonyos ásványi anyagok kifejezetten javallottak nőgyógyászati panaszokra: a kén-szulfid antioxidáns, értágító hatású és fokozza a tüszőhormon és a sárgatest-hormon képződését, így az ezt tartalmazó vizek hasznosak a női bajokra. A sós-jódos vizek gyulladások és a petefészek működésének fokozásában lehetnek hasznosak, így a meddőségi terápiákban is alkalmazhatók. Magyarországon több helyen is találunk ilyen adottságú vizeket, a kezelések általában orvosi beutalóval és felügyelettel, valamint a legtöbb helyen egészségbiztosítási támogatással vehetők igénybe – írja a

A 18 század óta gyógyítanak Parádfürdőn

A parádfürdői kórház komoly történelmi múltra visszatekintő intézmény, a speciális kezelésekre szakosodott fürdőkórházak egyik legrégebbike. A festői környezetben található intézmény a környék forrásaiból származó ásványvizet már a 18. századtól használja gyógyászati célra, és ennek a felbecsülhetetlen értéknek köszönheti a hírnevét Parád is. A területen három eltérő típusú gyógyvíz található, ezek közül is kiemelkedik a vasas-timsós összetételű fürdővíz, amit kőzetből, áztatás után nyernek. Sok év szakmai tapasztalatait, a gyógyvizet és a korszerű fizikoterápia eredményeit felhasználva végeznek gyógyító, megelőző és rehabilitációs munkát. A kezelés lényegét az Európában is egyedülálló, Parádfürdőn fellelhető vasas-timsós gyógyvíz adja, amely kifejezetten előnyös a női meddőség különböző formáinak, a változás korában jelentkező panaszok, nőgyógyászati krónikus gyulladásos állapotok megszüntetésére, műtéti beavatkozások elő- és utókezelésére, rehabilitációjára. A hideg timsós vizet megfelelő arányban meleg vízzel elegyítve keverik. A barnás színű 38 Celsius fokos gyógyvizet 10-20 perces ülőfürdőként alkalmazhatjuk. A gyógyvíz fájdalomcsillapító, közérzetjavító hatású. Az ülőfürdőt gyógytorna, iszappakolás és elektromos kezelés egészíti ki. A gyógykezeléseket nőgyógyászati, labor- és ultrahangvizsgálat előzi meg.

Meddőségkezelés Harkányban

A harkányi gyógyfürdőkórház több évtizedes tapasztalatait és a harkányi gyógyvíz ismert jótékony hatásait felhasználva 2007 óta teljes körű, rehabilitációs nőgyógyászati balneo – fizioterápiás kezeléseket biztosítanak. A harkányi gyógyvíz egyedülálló egész Európában, 70 méteres mélységből tör fel a 62 fokos termálvíz, melynek ásványi anyag tartalma igen magas, 1000 mg literenként. Legfontosabb ásványi anyaga a karbonszulfid, mely bőrön át felszívódva és belélegezve is erősen gyógyító hatású, nőgyógyászati problémák kezelésében igen hatékony. A kezelések során kiválóan érvényesül a gyógyvíz összetétele, a hidrodinamikai hatás és a hőfok, ezek együttese segíti elő a természetes gyógyulást. Egy korábbi felmérés tapasztalatai azt mutatták, hogy a háromhetes harkányi gyógyvizes és kiegészítő fizioterápiás gyógykúrákat követően, ismeretlen eredetű elsődleges meddőség esetében 37%-ban, másodlagos meddőségben 52%-ban következett be egy éven belül terhesség. Hasonló sikereket lehetett elérni számos krónikus nőgyógyászati gyulladásos megbetegedésnél is. A Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban készült felmérésről elolvasható Dr. Varga Péter egyetemi docens tanulmánya az intézmény honlapján, de meghallgatható az ebben a videón is.

A hévízi iszap csodája

A Hévízi tó medrét 1-7 m vastagságban borítja a természetes, többnyire növényi eredetű gyógyiszap, mely sötétszürke színű, állagát tekintve pedig lágy. A többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt a reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelése mellett a nőgyógyászati problémák gyógyítására is alkalmas. Az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során, az iszapkezelés 20 percig tart, de utána javasolt legalább fél óra nyugalom és pihenés. Hévíz iszapját más fürdőkben is hasznosítják, így például a már említett Harkányban és Zalakaroson is. A Zalakarosi Gyógy és Termálfürdő vizének ásványanyagai is hatásosak nőgyógyászati problémák esetén. Az alkáli hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, kénes vizek, mint a gyakorlati tapasztalat mutatja az intenzív hő és ingerhatások összegződésének eredményeként krónikus méhfüggelék gyulladás eseteiben is igen eredményesen használhatók. A fürdő honlapja szerint számos kezelés során a hévízi tóból származó gyógyiszapot használnak, melyet a zalakarosi gyógyvízzel megfelelő arányban keverve jól kezelhetőek a nőgyógyászati betegségek, de a terápia alhasi műtétek után is hatékony.

Érdemes kipróbálni Sárvár és Hajdúszoboszló gyógyerejét is

Sárváron kétféle gyógyvíz található, ezek több ezer mélységből törnek a felszínre, az egyik 43, a másik 83 fokos. A melegebbik gyógyvíz fontos alkotó eleme a nátrium-klorid, a hidrogén-karbonát, a jód, a bróm és a fluor. A fürdő honlapja szerint a magas sótartalmú vízből álló sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható bizonyos nőgyógyászati problémák esetén és kedvező hatást fejt ki egyes alhasi fájdalmak, valamint összenövéssel járó, gyulladásos nőgyógyászati betegségek esetében. A hajdúszoboszlói gyógyvíz ereje és egyéb gyógytényezők együttes hatása eredményezi, hogy ezrek lelnek gyógyulásra a kelet-magyarországi városban. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz a fürdő honlapja szerint jó hatású nőgyógyászati gyulladások esetén is, állítólag meddő nők két-háromszor megismételt kúra után gyakran számoltak be fogamzásról, ennek magyarázatát a víz ösztrogén tartalmában látják a szakemberek, hogy a szoboszlói vízben bitumenhez kötődve ösztrogén is található.

Facebook Kommentek