A Virág Judit Galéria árverésén került elő kubista remekmű

Fotó: Pixabay

Több mint száz év lappangás után került elő a belgiumi Bruges-t ábrázoló Dénes Valéria-kép, amelyet a Virág Judit Galéria többek között Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Scheiber Hugó és a londoni Tate Modernben hamarosan önálló kiállítással jelentkező Maurer Dóra alkotásai mellett bocsát árverésre május 15-én a Budapest Kongresszusi Központban.

A 107 év lappangás után előkerült kubista remekmű kikiáltási ára 36 millió forint. A Virág Judit Galéria tájékoztatója szerint a 38 évesen elhunyt Dénes Valéria életművéből alig több, mint egy tucat festményt ismernek a szakértők. Ritkán felbukkanó művei a műkereskedelemben 30 és 50 millió forint közötti összegért cserélnek gazdát. A belga kisvárost ábrázoló monumentális festmény az életmű legkiemelkedőbb darabjának számít, a fauvizmus és a kubizmus szintéziseként jött létre és a legnagyobb magyar kubista képként tartják számon a szakértők.

Mint írják, két gyűjtemény ritkaságaira is lehet licitálni: Reinhold Hofstätter (1927-2013) világszerte ismert bécsi gyűjtő kollekciójából Patkó Károly, a Római Iskola tagjának öt alkotását kínálják az érdeklődőknek. Vattay Elemér (1931-2012) magyar fotográfus, műgyűjtő kollekciójából pedig Kassák Lajos 1965-ös kollázsa 1 millió 600 ezer, Bálint Endre Hol sírjaink domborulnak I. című műve 3 millió 600 ezer, míg Vajda Júlia Rózsaszín kép című olajképe 1 millió 200 ezer forinttól cserélhet gazdát.

A aukció egyik kiemelkedő tétele Scheiber Hugó 1926-ben Berlinben készült Stadion című nagyméretű olajképe, amelynek kikiáltási ára 26 millió forint.

Ritkaságnak számít még a tételek között Kádár Béla Nő macskával című, 1926-ban készült nagyméretű festménye is. Mint írják, a szakértők alig ismernek olyan nagyméretű olajképet, amelyen a Bauhaus és a konstruktivizmus hatása ilyen erősen jelenik meg. Kádár Béla valószínűleg Berlinben eladta a képet, amely több mint 90 év után egy külföldi magángyűjteményből került vissza Magyarországra.

Kiemelkedő tétele még az árverésnek Vaszary János 1930-as években készült virágcsendélete, amelyre 40 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Gulácsy Lajos 1905-ben készült Várakozás című, nagyméretű képét a 17-18. század németalföldi festészet inspirálta és 15 millió forintért találhat új gazdára. Mindezek mellett Koszta József, Fényes Adolf, Ziffer Sándor, Márffy Ödön és Mednyánszky László alkotásaira is licitálhatnak az érdeklődők – írja az MTI.

Az összegzés szerint az idei tavaszi aukció tételei között jóval nagyobb számban szerepelnek kortárs művek. Magyarország két legjelentősebb neoavantgárd csoportjához, az Ipartervhez és a Pécsi Műhelyhez köthető művészek – Nádler István, Bak Imre, Keserü Katalin mellett Jovánovics György, Birkás Ákos és El Kazovszkij – vásznaira is lehet licitálni.

Facebook Kommentek