A nők és a menekültek szenvedésére emlékeztetett Ferenc pápa

A Jézus sírját elsők között felkereső Mária és Mária Magdolna bánatához hasonlította Ferenc pápa a húsvéti, szombat éjjeli vigília során azoknak a nőknek a szenvedését, akiknek a gyermeke a szegénység, a kizsákmányolás és az igazságtalanság áldozata lett.

„Azoknak az arcán is látszik ez, akiket lenéznek, mert bevándorlók, akiket megfosztottak a hazájuktól, az otthonuktól és a családjuktól” – mondta szentbeszédében.

A pápa a szokásokhoz híven a teljes csendben és sötétben lévő, hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában egy szál gyertyával a kezében vonult be a templom főhajójába, és csak akkor gyulladtak fel a fények, amikor az oltárhoz ért. Ezzel egy időben megszólaltak a székesegyház három napja néma harangjai is.

Ferenc pápa felidézte azokat is, akiket megbénít a bürokrácia és a korrupció. „Ez megfosztja őket a jogaiktól, és szétzúzza az álmaikat” – mondta, utalva arra a két fő témára, amelyet az egyházfői tisztség betöltésének négy éve óta hangsúlyozott: a migránsok miatt érzett aggodalomra és a korrupció elítélésére.

„E két nő szomorúsága tükröződik azoknak az arcán, akik a városaink utcáin járva azt látják, hogy az emberi méltóságot keresztre feszítették” – mondta. Azonban ahelyett, hogy beletörődnek ebbe a végzetbe, hinniük kell a reményben, amelyet Krisztus feltámadása jelképez – biztatta őket.

A szombat esti vigília során Ferenc pápa megkeresztelt tizenegy embert, öt nőt és hat férfit a világ minden tájáról kilencéves kortól ötvenévesig, köztük kínai, malajziai, malibeli és amerikai személyeket.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek