Ketamin segítségével hatékonyan kezelhetik a depressziót?

Sok hír szól az illegális partydrog, a ketamin pusztító hatásáról. A valóságban egy lónyugtató szerről van szó, amely megfelelő alkalmazás mellett akár segíthet is azoknak a depressziós betegeknek a kezelésében, akik a hagyományos kezelésre nem reagálnak.

Több tízezer olyan súlyos klinikai depresszióval küzdő ember van, akiknek szervezete semmilyen hagyományos kezelésre nem reagál. Az Oxford Egyetem munkatársai szerint elképzelhető, hogy számukra az illegális partydrogként is előszeretettel alkalmazott lónyugtató, a ketamin jelentheti a megoldást.

A szakemberek szerit a modern pszichiátria legizgalmasabb felfedezéséről van szó, ami gyökeresen változtathatja meg embertömegek életét. Ez már csak azért is fontos, mert csak az Egyesült Királyságban 158 ezer ember küzd súlyos, kezelhetetlennek minősített depresszióval. Sokan közülük évtizedek óta szenvednek.

A kutatás során az Oxford munkatársai heti egyszer, illetve esetenként kétszer adtak ketamin-kezelést pácienseiknek. A szer alkalmanként lassan, negyven perc alatt került a páciensek szervezetébe. A páciensek között volt üzletember, tanár, ügyvéd, férfi és nő, illetve akadtak újdonsült anyák is, akik gyermekágyi depresszióval küzdöttek. Hat év alatt 101 pácienst kezeltek így, és az esetek 40 százalékában bevált, jó eredményt értek el.

„Egyértelmű, hogy a ketamin sem megoldás minden problémára, viszont tény, hogy olyan esetekben is pozitív változást hozott, ahol korábban semmi sem segített” – mondja a kutatást vezető Dr. Rupert McShane.

 

 

Forrás: Medipress

 

Facebook Kommentek