Másképp érinti a depresszió a férfiakat és a nőket

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat során a kutatók boldog és szomorú képeket és szavakat mutattak depressziós kamaszoknak.

Az eredmények szerint a depresszió másként befolyásolja a férfiak, és másként a nők agyának egy-egy régióját. Mindezek alapján elmondható, hogy a depresszió másképp viselkedik attól függően, hogy milyen nemű a beteg, s érdemes lehet nem-specifikus kezelés kifejlesztése kamaszok számára.

Úgy tűnik, hogy a férfiak és a nők másképp szenvednek a depresszió hatásaitól, s mindez kamaszkorban ütközik ki főként. 15 éves korban a nőknél kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik depresszió, melyet számtalan dologgal próbáltak magyarázni, így a testképzavarokkal, hormonális változásokkal és különböző genetikai tényezőkkel. A nemek közti különbség azonban nem áll meg a kockázat különböző nagyságánál, maga a betegség is másképp manifesztálódik fiúkban és lányokban.

„A férfiak hajlamosabbak tartós depressziótól szenvedni, míg a nők betegsége inkább epizodikus jellegű” – magyarázta Jie-Yu Chuang, az University of Cambridge kutatója, a kutatás egyik vezetője, melyet nemrégiben közöltek a Frontiers in Psychiatry című kiadványban. „A nőkhöz képest a férfiak között gyakoribbak a depresszió súlyos következményei, így a szerfüggőség, illetve az öngyilkosság. Ennek ellenére a legtöbb kutató a nők betegségére koncentrál, valószínű azért, mert körükben gyakoribb.”

Ezen korábbi eredmények motiválták Chuangot és munkatársait, hogy a legújabb tanulmányban a nemi különbségeket vizsgálják. A kutatáshoz önkéntes kamaszokat kerestek, akik 11-18 évesek voltak, így 82 nő és 24 depresszióval küzdő férfi, illetve 24 egészséges nő és 10 egészséges férfi vett részt. A résztvevőknek boldog, szomorú, illetve semleges szavakat villantottak fel egy képernyőn meghatározott sorrendben, s közben MRI segítségével vizsgálták az agyi aktivitásukat.

Mit is jelent ez az egész? „Az eredményeinkből kiderül, hogy a kamaszoknál a depresszió másképp befolyásolja az agyi aktivitást fiúkban és lányokban” – magyarázta Chuang. „Ebben az életkorban így ajánlott nem-specifikus kezelést és megelőzést alkalmazni. További, nagyobb számú kutatás szükséges a jelenség pontos megértésére.”

Facebook Kommentek