Gluténmentes étkezés alapszabályai

jasmine rice seed farmer hand

Akik gluténérzékenyek, azoknak speciális étkezést kell tartaniuk, ezért nem mindegy, hogy egy bevásárlás során milyen alapanyagokkal térünk haza.

A gluténérzékenyek első tilos pontja: a búza minden formájában tilos! Miként az árpa és a rozs is! Az ősgabona, tönkölybúza vagy durum teljes kiőrlésű változata sem megengedett.

A zabbal már más a helyzet. Számos kedvező tulajdonsága miatt fogyasztása ajánlott. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő stb) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása. Fontos figyelni rá, hogy garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége – írja a Házipatika.

A gluténmentes étkezésben a köretválasztás sem mindegy. Érdemes burgonyát, rizst fogyasztani, de a köles, hajdina, amaránt, párolt káposzta is rendkívül jó a magasabb rosttartalma miatt.

Facebook Kommentek