Ha oxitocinnal kezelnek egy nőt, az a partnerének is jót tesz

Egy friss kutatás szerint amikor egy nőt oxitocinnal (de akár placebóval, azaz hatástalan készítménnyel) kezelnek, az férfipartnere erekciós képességére is hatással van. Úgy tűnik, mindez egy hosszútávú kapcsolat kommunikációjának fejlődéséhez köthető pozitív változás.

A MedUni Vienna munkatársai szerint a kötődésért felelős hormonként számontartott oxitocin nem csak a szexuális elégedettségre van hatással, de a kommunikáció is gördülékenyebbé, közvetlenebbé válik hatására, erre adott ösztönös reakcióként pedig a férfiak is jobban teljesítenek az ágyban.

A Fertility and Sterility című szaklapban publikált anyag szerint azok a szexuális diszfunkciókkal küzdő nők, akiket oxitocinnal kezeltek, jobban reagáltak a szexuális ingerekre, ugyanakkor azok, akik csak placebót kaptak, szintén hasonlóképp reagáltak. Mindez pedig hatással volt férfipartnereik reakcióira is.

„Már maga a tény is segített, hogy a pár nyíltan beszélt a szexualitásról segített abban, hogy szexuális reakcióik pozitívabbak legyenek” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Michaela Bayerle-Eder.

A hatás az idősebb párok esetében még inkább jelentős: a kutatásban résztvevő 30 pár 2 és 33 éve volt együtt, és életkoruk 41 és 65 év között alakult.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek