Érdemes tisztított vajat fogyasztani

A tisztított vaj készítésénél a legfontosabb, hogy a vaj szárazanyagait és a vizet elválasszuk a zsírtól. A víz elpárolog, a szárazanyag kicsapódik, és szűrés után csak a tiszta vajzsír marad, amelynek számos jótékony hatása van – írja a Házipatika.

A tiszított vaj, vagy ghee égési pontja meglehetősen magas, így biztonságosan főzhetünk vagy süthetünk vele. Hűtés nélkül is sokáig eláll, s bár vajból készült a tej legtöbb összetevője kivonódik belőle a hőkezelés során, így a laktózra vagy kazeinre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

A tisztított vajban rendkívül sok a vitamin, különösen az A, E, K2-vitamon. Energiát ad, serkenti a gyomorsav termelődést, étfokozó hatású.

A vitaminbázis mellett kitisztítja a szervezetet: májat, epét, erősíti az immunrendszert. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, és az ízületek egészségét is segít megőrizni.

Facebook Kommentek