Iskolakezdés, szorongó gyerekekkel

Szerencsére rengeteg gyerek izgatottan, örömmel várja az iskolakezdést és a találkozást kis barátaival, de nem is gondolnánk, mennyien vannak, akikből szorongást vált ki ez az időszak.

„Főként azok a gyerekek kezdenek szorongani, akik nagy váltás előtt állnak: óvodából iskolába mennek, alsó tagozatból felsősek lesznek, esetleg új iskolába kezdenek járni szeptembertől” – mondja a Rachel Busman, a New York-i Child Mind Institute klinikai pszichológusa.

A szakember szerint ugyanígy problémát jelenthet az is, ha a gyerek egy barátja elköltözik, új iskolába kerül, esetleg új osztályfőnököt kap az osztály, vagy a kedvenc szaktanár távozik az iskolából.

„A legtöbb esetben a gyerekek csak átmenetileg szoronganak. Ilyenkor annyi a fontos, hogy a szülő támogató közeggel és háttérrel kezelje a gyerek aggodalmait, meghallgassa és megnyugtassa őt” – teszi hozzá a szakember.

Előfordul azonban, hogy egyes gyerekek szorongása olyan mértéket ölt, amelyt már muszáj kezelni. Ilyenkor hasznos lehet, ha a szülő elmegy az iskola területére a gyerekkel, és végigsétál néhányszor a fontosabb területeken: az osztályteremben, a folyosókon, a mosdón, a büfén és az udvaron.

Extrém esetben az iskolapszichológus az, akihez a család bátran fordulhat.

Facebook Kommentek