Ha van tévé a gyerek szobájában nagyobb eséllyel hízik el

Érdekes módon a lányok körében a legmagasabb ez a veszély. Ha náluk van tévé, 30 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy elhíznak, mint azok a lányok, akiknél nincs. Fiúknál csupán 20 százalékkal nő meg az elhízás valószínűsége a szobában található tévé hatására.

Angliában a 11 évesek egyharmada túlsúlyos, ötből egy gyerek pedig extrém túlsúllyal küzd. A University College London friss kutatása szerint az összefüggés egyértelmű: minél több tévét néz a gyerek, annál nagyobb a valószínűsége a plusz kilóknak.

A kutatás során több mint 12500 brit gyereket vizsgáltak a szakemberek, akiknek több mint a fele már tévétulajdonos volt hétéves korára. Mint kiderült, a gyerekek többsége hároméves korig normális súlyúnak számított, majd a saját szoba és az ott elhelyezett tévé is nagyban hozzájárult a hízáshoz, hiszen tévénézés közben az ember kevésbé figyeli, mennyit eszik, és hajlamos több snacket – azaz üres vagy fölösleges kalóriát – fogyasztani.

„A gyerekkori elhízás súlyos népegészségügyi probléma Angliában és a fejlett világban, ezért fontos tudni, milyen tényezők befolyásolják a gyerekek hízását” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Anja Heilmann, akinek kutatása a International Journal of Obesity című szaklapban került publikálásra.

Facebook Kommentek