Kisfilmek a családon belüli erőszakról

Fotó: Pixabay

Iskolákban, otthonokban és közösségekben több erőszak zajlik, mint a háborús övezetekben, derül ki az AVON legújabb globális felméréséből.

Mégsem veszik észre sokan, ha saját környezetükben is érintetté válik valaki, nem tudják, hogy pontosan mit is takar a családon belüli erőszak, és hogy milyen lehetőségei vannak a bántalmazottaknak.

Az AVON és az Ökumenikus Segélyszervezet videós portrét készített a Krízisambulancián dolgozó két szakemberről, akik meglepő tényeket osztanak meg munkájukról, saját tapasztalataikról.

„Olyan szinten nagy számban fordulnak elő a bántalmazó kapcsolatok, hogy nagy valószínűséggel, ha bármelyikünk körbenézne az ismerősei, barátai viszonyai között, találkozna ilyennel” – mondta el az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett miskolci Krízisambulancia központ jogásza, dr. Kiss Éva. A legújabb kutatásból kiderült, hogy világszerte három nőből egy átél élete során valamilyen típusú bántalmazást. Hazánkban pedig becslések szerint minden ötödik nő érintett családon belüli erőszakban.

Mindenkinek joga van a félelemmentes és erőszakmentes élethez. Az AVON világszerte és Magyarországon is folyamatosan tesz azért, hogy minél kevesebb embert érintsen a téma. Az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésük épp azt a célt szolgálja, hogy minél több bántalmazott nő tisztában legyen azzal, hogy nincs egyedül és nem kell, hogy bántalmazott kapcsolatban éljen.

A most elkészített kisfilmekben szereplő bántalmazottakat segítő nők arra mutatnak rá, hogy mikor beszélhetünk bántalmazásról, a bántalmazásnak milyen fajtái vannak, és hogy az érintettek mit tehetnek, ha ki szeretnének lépni a bántalmazó kapcsolatból. Saját tapasztalataikra épített példákkal is illusztrálják, hogy milyen esetei lehetnek a bántalmazásnak a családon belül.

A kisfilmekben szereplő miskolci Krízisambulancián egy év alatt 74 áldozat fordult meg és kapott segítséget, és még így is csak kevesen jutottak el közülük addig, hogy kilépjenek a bántalmazó kapcsolatból. Hogy mi áll ennek a hátterében és milyen eszközök állnak a szakemberek kezében, arról beszélnek bővebben a kisfilmekben a szakemberek: Sándor-Lenkei Aida és Dr. Kiss Éva.

Facebook Kommentek