„A SafetyPlace minősítéssel a vevői bizalom visszaépítésében segítünk a vállalkozásoknak”

Fotó: Pexels

A BusinessJamboree című podcast olyan vállalkozóknak, szabadúszóknak és magánembereknek szól, akik a 21. század szellemiségében gondolkodnak és inspirációt, új kapcsolatokat keresnek. (A járvány ideje alatt telefoninterjúk készülnek.)

A CertUnion 2020 júniusában alkotta meg azt a támogató kritériumrendszert, amely segíti a gazdasági szektor szereplőit, hogy a járványhelyzetekben miként lehet az egészséget megóvó munkakörülményeket megteremteni, és ezekről az erőfeszítésekről az ügyfeleket és a vendégeket hitelesen tájékoztatni. Szabó Mirtillel, a CertUnion Hungary ügyvezetőjével beszélgettünk a biztonságos munkahelyekről, illetve a SafetyPlace minősítésről.

-A SafetyPlace™ kritériumrendszer a járványhelyzetek kezelését hivatott támogatni valamennyi piaci szereplő számára. Miért jó, ha rendelkeznek ezzel a minősítéssel az itthoni cégek, és mennyire fontos a vállalatoknak?

-A tavaszi időszakban amikor még minden bizonytalan volt a járvánnyal kapcsolatosan, azt gondolom, hogy rendkívüli mértékben sérült a vevői bizalom és a kényszer miatt megváltoztak vásárlási szokásaink, átalakultak emberi kapcsolataink. A SafetyPlace minősítéssel az a célunk, hogy a vevői bizalom visszaépítésében segítsük a cégeket, vállalkozásokat és olyan marketinget nyújtsunk számukra, amellyel megkülönböztethetők a sokaságtól.

-Készült esetleg valamilyen piackutatás előtte, hogy valóban szükség van-e erre a minősítésre?

-Igen természetesen. Két piackutatást készítettünk, az egyik a vendéglátás és szállodaipar, ez egy közel 100 elemes minta volt, amelyre 30%-os válaszadás érkezett.  A másik piackutatásunk a 40 év feletti hazai lakosságot szólította meg közel 1000 fős mintát sikerült vennünk, amelynek eredménye maximálisan alátámasztotta elképzeléseinket. Ha választani lehet egy független szervezet által minősített hely és egy átlagos hely között, akkor 88% inkább a minősítettet választja.

Szabó Mirtill, a CertUnion Hungary ügyvezetője

-A kézikönyv mi alapján és mennyi idő alatt lett összeállítva?

-Mivel mi akkreditált tanúsító szervezet vagyunk, minőségügyi alapokra helyeztük a követelményeket. Lényegében alkottunk egy kritériumrendszert, amelynek virológiai aspektusait a pécsi Virológiai Kutató Laborral és az Országos Vérellátó munkatársával állítottuk össze és felhasználtuk az egyes hatóságok által kiadott szakmai ajánlásokat. A teljes anyag alapja azonban a mindenkori jogszabályoknak való megfelelés, kiemelten a munkahelyi kockázatértékelést, amelyre november elején az ITM is felhívta a munkavédelmi szakemberek figyelmét.

-Melyek az előnyei ennek a tanúsítványnak?

-Előnye az, hogy nem csak mondom, hogy mindent megteszek a járványhelyzetben munkatársaimért, vevőimért, ügyfeleimért, hanem vállalom is azt, hogy egy független szervezet auditora ezt ellenőrizze és javaslatot tegyen a minősítésre.

Ezeken felül extra PR, extra láthatóság és promóció minden minősített cégnek, egy minősítési okirat éves ellenőrzések mellett, valamit egy logó/ajtómatrica, amelyet védjegyoltalom bejegyzésre is beadtunk a fejlesztés során az SzTNH-ba.

-A napokban olvastam egy cikket, amiből megtudtam, hogy két igen nagy cég egy külföldi, hasonló tanúsítványt kiállító cégtől kapta meg a minősítést. Felmerül bennem a kérdés, hogy miért nem egy hazai vállalkozást kerestek meg ez ügyben.

-A cikket én is olvastam és egyből utána is mentem mindazon információnak, amelyet nyilvánosan mindenki elérhet. Nem minősítve a versenytárs termékét, azt gondolom, hogy az általunk fejlesztett szolgáltatás, több és komolyabb szakmai alapokon nyugszik. Nálunk olyan szakemberek végzik a minősítést, akik akkreditált tevékenységet folytatnak és nagyon jól tudják, milyen szigorú követelményeket kell teljesíteni.

Mi nem szigorúak akarunk lenni, nem akarjuk a hatósági feladatokat ellátni hiszen azt nem is tehetjük. Egy színvonalat szeretnénk meghonosítani és azokat kiemelni a sokaságból, akik erre áldoznak és komolyan veszik.

-Honnan tudhatjuk, hogy melyik cég rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal? Esetleg a CertUnion üzemeltet egy nyilvános adatbázist?

-Igen természetesen a www.safetyplace.hu oldalon megtekinthetőek a minősített vállalkozások és tervezzük ennek továbbfejlesztését valamint mobil applikáció fejlesztését is. Az üzletek, bejáratok ajtaján egy matrica is elhelyezésre kerülhet, amely az oda látogatók számára informatív.

-Van-e tudomásotok arról, hogy külföldön, hogy viszonyulnak az ilyen minősítésekhez? Ott esetleg komolyabban veszik?

-Erről még nincs információnk. A világ most eléggé felborult lelki állapotban van és a legfontosabb szerintem az lenne, ha a megváltozott körülmények között is a lehető legjobban közelíthetnénk a “nomrális” életvitelhez. Ebben szeretnénk segíteni azoknak akik egyetértenek velünk.

-Kik azok a vállalkozások, akik már megcsinálták a minősítést?

-Az első fecskék az üzleti szektroból kerültek ki, ahol a fő cél a munkátrsak egészségének és biztonságérzetének fokozása volt a cél. Első minősített partnerinknél a munkatársak hálásak voltak munkáltatójuknak, hogy foglalkozik velük és figyel rájuk.

-A minősítésre való felkészüléshez kell segítség és mennyi időt vesz igénybe?

-Alapvetően javasolt a munkavédelmi szakmérnök felkérése, akinek ez a feladata. Ő tudja a legjobban, hogy ezt a megjelent új kockázatot miként kell kell kockázatként kezelni és a szabályozásban szerepeltetni.

A felkészülés néhány napon vagy néhány héten belül megtörténik, attól függően, hogy az eddig hozott intézkedéseinket ki kell-e még egészíteni. A minősítés lényegében részben otthon zajlik amikor az auditor áttekinti a munkahelyi kockázatértékelésünket és részben pedig személyes jelenléttel, ami néhány órás elfoglaltság a terület nagyságától függően.

(X)

Facebook Kommentek