Szenvednek a fiatalok a nemi sztereotípiák miatt

Fotó: Pixabay

Egy tizenöt országban zajló kutatás mutatott rá arra, hogy a szegény és gazdag országokban egyaránt komoly kihívásokkal néznek szembe a súlyos nemi sztereotípiáknak megfelelni vágyó fiatalok, ami az egészségükre is hatással van.

„Tízévesen kezdődik: így hatnak a nemi elvárások korai kamaszkorban a fiatalokra világszerte” – ez a címe annak a kiterjedt kutatásnak, amely alacsony, közepes, illetve magas jövedelmű országok fiataljainak hétköznapjait egyaránt vizsgálja. A 10-14 éves fiatalok körében végzett kutatás célja az volt, hogy feltérképezze, ilyen lányként vagy fiúként felnőni, és a nemekkel kapcsolatos, kultúrához erősen köthető elvárások milyen potenciális mentális problémákat okozhatnak.

„Felfedeztük, hogy a legkonzervatívabb és a legliberálisabb közösségekben is jellemző, hogy a gyerekek igen hamar internalizálják a mítoszt, miszerint a lányok sebezhetőbbek, míg a fiúk erősek és önállóak” – mondja a kutatást vezető Robert Blum, a John Hopkins University munkatársa. A szakember szerint ennek oka az, hogy ezt az üzenetet szajkózzák a legtöbbet a testvérek, az osztálytársak, a tanárok, a szülők, a rokonok és a popkultúra.

A fiúk körében így aztán gyakoribbak az elfojtások, hiszen nem mutathatják ki érzelmeiket szabadon, ami például különböző függőségekhez vezethet, míg a lányok gyakran fizikai erőszak áldozatai lesznek és társfüggőségben élnek, mivel alárendelődnek. Blum szerint mindez változhat, de ahhoz a paradigmaváltáson kívül fontos politikai lépésekre is szükség van.

Az érdeklődők a Journal of Adolescent Health című folyoiratban találják meg az eredeti cikket, melynek címe: It Begins at 10: How Gender Expectations Shape Early Adolescence Around the World.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek