A járvány óta kevesebb nőket érintő szűrővizsgálatot végeznek

Hazánkban évente mintegy kétezer nőt veszítünk el emlődaganatos megbetegedésben, csaknem ötszázat pedig méhnyakrákban – pedig jól tudjuk, hogy a korai diagnózis és a modern terápiák kimagaslóan javítják a gyógyulási esélyeket. A Roche Magyarország ezért széleskörű összefogást hirdetett az egészségügyi szektorban és más nagyvállalatok körében, hogy emelkedjen – a koronavírus miatt lecsökkent – szűrővizsgálatok száma a nőket érintő egészségügyi területeken.

Magyarország számos daganattípus esetében élen jár az uniós tagállamok között a megbetegedések tekintetében, s közben nem kedvezőek a halálozási adatok sem. Az Eurostat adatai alapján minden negyedik magyar valamilyen daganatos betegségben hal meg, ami ugyan évről évre csökken, mégis ez a legmagasabb arány az Európai Unió egészében. A nők körében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés: minden 8. nő megtapasztalja, mit jelent az emlőrák.

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés világszerte a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség, amely évente a daganatos megbetegedések több mint 6%-ának kialakulásáért felelős. Magyarországon évente 1200 új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, amelyből 500 eset végződik halállal. Pedig ez az arány nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, oltással és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel. Az emlődaganatos betegek helyzete sokat javítható a szűréssel: a mellrák szűrésen részt vevő 50-69 év közötti nők körében akár 40%-al csökkenhet a halálozás.

A COVID-járvány hatására világszerte csökkent a nőket érintő szűrővizsgálatok száma. Magyarországot is negatívan érintette a visszaesés, és már korábban is elmaradt az európai átlagtól.

A Roche Magyarország ezért indítja el kampányát, amelyben betegszervezetekkel, szakmai társaságokkal és nagyvállalatokkal fog össze annak érdekében, hogy minél több nőt bátorítson arra; menjenek el szűrésre. A vezető biotechnológiai vállalat a Magyar Nőorvos Társasággal, a Magyar Szenológiai Társasággal, a Mellrákinfó Egyesülettel és a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen hívja fel a figyelmet a szűrőprogramok fontosságára.

Biztosak vagyunk benne, hogy szinte minden nő legalább egyszer hallott a szűrővizsgálatok fontosságáról, de különböző okok miatt halogatják, például mert tartanak tőle vagy nincs rá idejük” – mondja Raffaella Bondi, a Roche Magyarország ügyvezető igazgatója. „Szeretnénk ösztönözni őket, hogy küzdjék le az előttük lévő akadályt, tegyék meg ezt a kevés energiabefektetéssel járó, de annál nélkülözhetetlenebb lépést saját egészségükért!” 

A szűrővizsgálatok nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is fontosak. A Roche Magyarország és a szintén Budapesten működő Roche Services & Solutions szolgáltató központ ezért minden dolgozójának ad egy extra szabadnapot, ha elmennek a szűrővizsgálatokra (mammográfia, HPV szűrés, a férfiaknál a teljes körű urológiai vizsgálatot követően) – ez összesen több, mint 2200 munkavállalót érint.

A Roche partnerei támogatásával felkérőlevelet ír több multinacionális vállalat számára, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és hozzájuk hasonlóan ösztönözzék ők is dolgozóikat a rendszeres szűrésre.

Facebook Kommentek