A nyertes kuglóf

Tesóm szokta mondani: „Nálad vagy süti, vagy festékszag van! És ez szóról szóra igaz volt régen, de ma már gyakrabban keverem a tésztát, és ritkábban a festéket. Drab Melinda írása.

Családunkban mindig szokás volt, hogy soha nem cukrászdában vásárolt sütemények, de kizárólag házi süti volt a desszert. Ezeket általában hétvégén készítettük, hétközben csak kivételes esetekben – ha ünnep, vagy valaki szülinapja volt. Már kislánykoromban imádtam a konyhában ezt feladatot, és mindig anyukám mellett voltam, aki sok fázist bízott rám. Először a krémek kevergetését, majd tojásfehérje felverését, amit régen nem robotgéppel, de kézzel csináltunk. Ma már ezeket a feladatokat megkönnyítik a korszerű gépek, de nagyon szeretek visszaemlékezni ezekre az igazi „kézzel készített” időkre.

Mivel többen érdeklődtetek a kuglóf recept iránt, következzen a barátnőmtől kapott recept kicsit az én ízlésemre továbbfejlesztve. Persze titkokat is megosztok, olyan kis apró nüanszokat, amelyeken szerintem áll vagy bukik egy recept.

Hozzávalók:

180 dkg liszt (90 dkg simaliszt + 90 dkg félgrízes (Szlovákiában így nevezik, a magyarországi megfelelője a süteményliszt lehet, de nem vagyok benne biztos, mindenesetre amikor azzal sütöttem épp nem kuglóf terítéken, de ennek majd még jobban utánnajárok)

160 dkg kristálycukor

5 tojás

1 dl olaj (vagy olvasztott margarin, vaj)

1 dl langyos víz

1 sütőpor

Ízlés szerint: kakaópor, mazsola, reszelt citromhéj

Az öt tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan hozzáadjuk a tojássárgákat (a sütőport a száraz anyagokhoz kellene keverni, de én a sütőport mindig a tojássárgájába teszem, amikor kezdem felverni a fehérjét – jól szétkavarom benne, rögtön reakcióba lép, de nekem így vált be, a piskótákat is így sütöm, és soha nem szárad ki).

Miután a sütőporos tojássárgákat hozzákevertem a habhoz, nagyon óvatosan keverem bele az előre elkészített lisztkeveréket, kanalanként szitálom hozzá, és keverem el. Ezzel együtt jöhet bele az olaj és a víz, ezeket együtt, egy mérőpohárba mérem össze, és a lisztes kavarások mellett kis mennyiségekben löttyintem bele. Ekkor reszelem hozzá a citromhéjat is. A kuglófot kizsírozott, szilikonformában sütöm, először a massza egyik felét öntöm bele, majd a másik felébe 1-2 kanál kakaóport keverek. Ízlés szerint mazsola is kerülhet bele. A kakaóporos felét ráöntöm a világos tésztára, és óvatosan egy villával picit belekeverek és legtöbbször összejön a márvány minta.

160 fokos sütőben legalább 40-45 percig sütöm (nem légkeveréses), de egyszer elfeledkeztem róla, és legalább egy órát sütöttem, de úgy sem lett semmi baja, sem állagban, sem látványban 🙂 Tűpróba szükséges.

Megjegyzés: nem szponzorált blog, a képen szereplő margarin azért van, mert a gyártó a „Legszebb kuglóf” versenyére beneveztem a képeket, melynek feltétele volt, hogy szerepeljen rajta a gyártó hozzávalója. (A versenyt egyébként megnyertem.)

És ha ilyen tortatálra vágytok, hamarosan jövök az új poszttal, hogyan készíthetitek el házilag 🙂

 

 

Szerző: Drab Melinda / tetőalatt.blogspot.hu

Facebook Kommentek