Ismét Lamantin Jazz Fesztivál

A hazai és a nemzetközi jazzélet kiválóságai lépnek fel a 18. Lamantin Jazz Fesztiválon, amelyet június 18. és 24. között rendeznek meg Szombathelyen, a hozzá kapcsolódó Lamantin Improvizációs Táborral együtt – közölték kedden a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a szervezők.

Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely egyesület elnöke, a jazzfesztivál ötletgazdája elmondta: minden évben igyekeznek a jazzközeli improvizatív műfajok szinte teljes spektrumát átölelni, az egy hét során 20 koncertet tartanak a blueszenétől a legmodernebb jazzirányzatokig.

Idén a szokásos csütörtöki bluesnapot megelőzően kedden például soul- és funknapot tartanak, a műfaj neves képviselőinek fellépésével.

Ismertetése szerint az improvizatív tábor tanárainak nyitókoncertjét június 18-án este tartják a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában, amely idén is a fesztivál egyik állandó helyszíne lesz.

Június 19-én, hétfőn este a színház nagyszínpadán lép fel az Elek István Quartet, amely ezúttal Pocsai Krisztinával egészül ki, őket követi Babos Gyulával az élén a Makrokozmosz, majd az olasz Dado Moroni triója Riccardo Fioravantival és Stefano Bagnolival – fűzte hozzá.

A főszervező felsorolása szerint június 20-án, kedden a Szombathely főterén felállított jazzsátorban a soul- és funknap keretében lép fel előbb a Roadkill Cafe, majd a funk egyik legnépszerűbb képviselője, a Jamal Thomas Band.

Június 21-én, szerdán a Krúdy-klubban az igényes lengyel jazzé a főszerep: a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio és Mr. Krime koncertjén vehetnek részt az érdeklődők.

A bluesnapot június 22-én tartják a főtéri fesztiválsátorban, ahol a Pribojszki Mátyás Band, majd a Little G Weevil, végül pedig  egy osztrák-olasz-német formáció, a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band koncertjét láthatja és hallhatja a fesztiválozó közönség.

Tímár Péter hozzátette: június 23-án, pénteken este nyolc órától a Lamantin klubban az Agostino Di Giorgio Organ Trio lép fel, az improvizációs tábor záró koncertjét pedig a tábor diákjainak részvételével június 24-én 13 órától tartják a a Zsinagóga Udvarban.

A 15. Lamantin Improvizációs Tábornak idén is több mint száz hallgatója van, akik a hét során egyéni hangszeres órákon, zeneelméleti és zenetörténeti órákon, műhelyfoglalkozásokon, valamint mesterkurzusokon is részt vehetnek.

A tábor tanári karát felsorolása szerint a hazai jazz olyan kiválóságai alkotják, mint például Elek István, Friedrich Károly, Mike Gotthard, Gyárfás István, Jeszenszky György, Lakatos Ágnes, Márkus Tibor, Nesztor Iván, Spányi Emil, Takács Donát, Tóth Viktor és Winand Gábor.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek