Bőrünk üzenete a vitaminhiányról

Fotó: Pexels

 Amennyiben érzékeny a bőrünk, esetleg viszket, érdemes vérvétellel ellenőriztetni vitaminszintünket.

A B2-vitamin hiánya is elsősorban a bőrünkön látszódik: a viszketés és bőrgyulladás mellett jellemző tünete a száj sarkának kiszáradása és berepedezése, valamint a fényérzékenység. Ha pedig mindez torokfájással, nyelési nehézségekkel, a száj nyálkahártyájának duzzanatával párosul, akkor szinte biztosan a B2-vitamin hiánya áll a panaszaink mögött.

Bár a pattanások, bőrelváltozások hátterében sok minden állhat, a B5-vitamin hiánya is utalhat erre.

B6-vitamin-hiány szintén okozhat bőrtüneteket. Ekkor hámlást és viszketést tapasztalhatunk, amely a seborrheás dermatitiszre emlékeztet. Ezekhez gyakran társul kötőhártya-gyulladás, szájnyálkahártya-elváltozás, valamint különféle idegrendszeri tünetek.

Amennyiben nem jutunk elegendő B7-vitaminhoz,  gyengülhet a körmünk és hajunk.

A B12-vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez, hiánya súlyosabb esetben vérszegénységet okozhat. Ennek jele a sápadtság, állandó fáradtság, légszomj, szapora lélegzetvétel, valamint a depresszió, ingerlékenység, sőt sokan szédülést, egyensúlyi zavarokat is tapasztalnak. A hirtelen fogyás, a fertőző betegségekre való fogékonyság, a nyelv fájdalma jellemző kísérőtünetek, időseknél pedig a kognitív képességek csökkenése is gyakori.

 

 

Facebook Kommentek