Manhattan Transfer búcsúkoncert

Fotó: MÜPA

Nincs a The Manhattan Transferéhez fogható karrier a zenei életben. Nemcsak sikereik utolérhetetlenek, előadásaik élménye is leírhatatlan. Ezt az élményt utoljára élhetjük át, mert a több mint ötven éve a pályán lévő énekegyüttes végleg elköszön rajongóitól. Búcsúturnéjukon méltó módon intenek istenhozzádot: csupa slágerrel, szívhez szóló dallamokkal.

1972-es alapításuk óta történelmet írtak a jazz és a pop világában. Újra népszerűvé tették a negyvenes évek könnyűzenéjének és jazzének szerzeményeit a hetvenes, nyolcvanas évek közönsége számára. A vokális hagyományok új reneszánszát indították el modern R’n’B- és popelemek alkalmazásával, elképesztően profi harmonizálásaikkal, közvetlen előadásmódjukkal. Dolgoztak Tony Bennett, Bette Midler, Phil Collins, BB King és még sokak oldalán. Bekerültek a Vocal Group Hall of Fame-be. Huszonkilenc albumot jegyeznek, ezek húsz Grammy-jelölést és tizenegy díjat hoztak számukra.

A legutóbbit Fifty című lemezükkel nyerték el tavaly, amellyel ötvenéves pályafutásukat ünnepelték a WDR Funkhausorchester közreműködésével. A tíz kiválasztott darab nagyszerű tárháza a kvartett stiláris sokszínűségének, a nagyzenekar közreműködése pedig az együttes egyébként is lenyűgöző harmóniai megoldásait parádés hangszerelési ötletekkel gazdagítja. A karriert lezáró albumot 2023 végén egy végső turné követi, amelynek legutolsó állomása december 15-én lesz a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hallban. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy november végén a Müpát is útba ejtik, ahová hét esztendő után térnek vissza. Könnyed profizmusukkal és szerethető személyiségükkel bizonyára maradandó nyomot hagynak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségének lelkében.

  • 2023. november 29. szerda
  • 20:00 — 22:00
  • Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem/MÜPA
Facebook Kommentek