Fekete balett-társulat érkezik Budapestre

A 20. század úttörője, a Dance Theatre of Harlem, először látogat el hazánkban. Az amerikai táncegyüttes előadásának a Müpa ad majd otthont, ahol november 23-24-én két külön koncepciójú esttel várja az érdeklődőket.    

Arthur Mitchell 1956-ban balett-történelmet írt, amikor mindössze 22 évesen, első afroamerikai táncosként egy vezető balett-társulat, a New York City Ballet vezetőtáncosa lett. Később, 1969-ben egy újabb fejezet kezdődött a tánc-történelemben, mikor is Martin Luther King halálát követően megalapította a világ első „fekete” balettiskoláját. A Dance Theatre of Harlem ars poeticája azóta sem változott.

A Dance Theatre of Harlem kisebb megszakításokkal fél évszázada működik. Igaz, 2004-ben financiális okok miatt be kellett szüntetni a társulatot, 2012-ben visszatértek, igaz kisebb létszámmal, új táncosokkal.

A 21. században is építeni, inspirálni és erőt adni a közönségnek a művészet erejével. Változatlan elkötelezettséggel ragaszkodnak az évek során elért magas színvonalhoz, emellett új és új rétegeket igyekeznek megszólítani az önállóságról, önkifejezésről és egyéni felelősségről szóló üzenetükkel.

A továbbiakat itt olvashatja!

 

Forrás: Fidelio

Facebook Kommentek